MODIVO DAYS -20%! Допълнителна отстъпка за избрани продукти на топ марки ПРОВЕРЕТЕ >>>

Търсене...

Екологичните материи са на мода – наръчник за екологични материи и дрехи

4 min.

Устойчива мода е модерно понятие, което се появява все по-често в контекста за грижата за околната среда. Все повече хора от нас обръщат внимание не само на правилното разделяне на отпадъците, пестенето на вода или купуването на продукти без пластмасови опаковки, но и на съставите и сертификатите върху етикетите на дрехите. Чудите се кои материали са наистина екологични и дали си струва да плащате повече за екологични дрехи? Разгледайте моя наръчник за екологични тъкани и научете повече!

Лен, вискоза, памук или може би кашмир? Не сте сигурни кои материали са екологични? Разгледайте списъка по-долу, за да научите кои тъкани заслужават да бъдат наречени екологични, за да пазарувате по-съзнателно.

modivo days 2024

Екологичната мода е тенденция не само за модни гиганти като Stella McCartney и местни модни марки, но и за веригите от магазини. Масовите производители на дрехи, отговорни за явлението fast fashion, обръщат все по-голямо внимание на начина на производство на материалите и техния произход. Екологичните тъкани се произвеждат по по-екологичен начин, като се свежда до минимум използването на вредни химикали и багрила, намалява се използването на вода, енергия, отпадъци и въглероден отпечатък, както и чрез рециклиране на съществуващи текстилни материали. Дрехите eco-friendly са тези, които са изработени от естествени или рециклирани материи, както и тези, които са изработени при спазване на човешките права.

Искате да се наслаждавате на модата по по-отговорен начин, без да се отказвате от пазаруването? В такъв случай избирайте дрехи, изработени от екологично чисти материали, които щадят не само за околната среда, но и кожата ви. Какви материи да търсим на етикетите за състав на дрехите? Отговорите са следните:

[Екологични материи]: Лен

Ленът е естествено влакно, произведено от стъблото на едноименното растение и е почти три пъти по-здраво от памука. Производството му не оказва отрицателно въздействие върху околната среда, а дори е полезно за нея, тъй като наторява почвата. Ленът има антиалергични и антибактериални свойства, така че е идеален материал за хора с чувствителна кожа. Благодарение на свойствата като лекота, проветривост и абсорбиране на влагата, дрехите от лен са идеални за лятото. Със сигурност ще заобичате например ленените рокли, които изглеждат зашеметяващо и най-вече осигуряват комфорт и удобство дори в най-големите горещини.

[Екологични материи]: Органичен памук

Един от най-широко използваните екологични материали е органичният памук. По какво се различава от обикновения памук? За производството на една тениска от небиологичен памук се използват 2500 литра вода, докато посевите от биологичен памук обикновено се напояват с дъждовна вода. Органичният памук също се събира ръчно, което го прави по-чиста суровина, а при производството му се използват само естествени вещества. Памукът е изключително мек и приятен за кожата.

[Екологични материи]: Lyocell / Tencell

Lyocell (Лиосел), наричан още тенсел е мека тъкан, получена от дървесна целулоза. Голямото му предимство е неговата биоразградимост – материалът се разгражда в рамките на 6 седмици, ако е подложен на подходящи условия за компостиране. Благодарение на използването на нетоксичния разтворител NMMO, той може да се използва повторно в производствения процес, с ниска консумация на вода и затова е един от най-екологичните материали. Освен това дрехите от лиосел са не само екологични, но и удобни. Тази еластична и добре дишаща материя често се използва за бельо, дрехи за бегачи и летни дрехи.

[Екологични материи]: LENZING™ ECOVERO™

LENZING™ ECOVERO™ е екологично чиста вискоза, произведена от сертифицирана дървесна целулоза, която е 100% биоразградима. При производството на сертифицираната вискоза LENZING™ ECOVERO™ се използва 50% по-малко вода в сравнение с традиционната вискоза. Материалът е изключително мек и приятен за кожата, а освен това има дишащи и абсорбиращи влагата свойства. Той е идеален за рокли и блузи, както и за пуловери и панталони.

[Екологични материи]: Конопено влакно

Дрехите, изработени от конопени влакна, тепърва започват да бъдат популярни, но този напълно биоразградим материал вече си заслужава да бъде разгледан. При отглеждането на коноп се използва до 70% по-малко вода в сравнение с памука, а освен това има положителен ефект върху плодородието на почвата и не изисква използването на пестициди. Дрехите, изработени от конопени влакна, са леки и щадящи кожата, както и ленените, а освен това имат антибактериални и противогъбични свойства.

[Екологични материи]: Рециклирана вълна

Освен естественото отглеждане, рециклирането на тъкани също е важно и дава възможност за използване на вече съществуващи материали. Рециклираната вълна се произвежда от производствени остатъци или стари дрехи. При производството ѝ се използват много по-малко вода, енергия и природни ресурси в сравнение със стандартния процес на производство на обикновена вълна.

Сертификатите и символите върху екологичните тъкани ви позволяват да разпознаете дали дадена дреха е произведена по устойчив начин, в хармония с околната среда и при спазване на правата на работниците. По-долу са изброени някои от най-известните обозначения.

Сертификат GOTS – Global Organic Textile Standard

Това е един от най-популярните екологични сертификати в Европа, който доказва, че продуктът е създаден при зачитане на околната среда и правата на работниците. Сертификатът се присъжда в два случая – ако продуктът се състои от поне 70% сертифицирани биологични влакна или ако съдържанието на сертифицирани суровини достига 95%. Сред марките, предлагани в MODIVO, дрехите от колекцията Mango Committed имат сертификата GOTS. Освен това те имат печатите OCS (Organic Cotton Standard) и GRS (Global Recycled Standard).

© Global Organic Textile Standard (фот. пресматериали)

Сертификат ECOLABEL

Сертификатът Ecolabel се присъжда от Европейската комисия, а обозначените с него продукти и услуги са внимателно проверени за използваните материали и процеси. Той се присъжда за много продукти, включително уреди, козметика, почистващи препарати, както и текстил и облекло. Обозначението ще откриете както върху естествени, така и върху изкуствени тъкани.

Ecolabel (фот. пресматериали)

Сертификат OCS – Organic Content Standards

Сертификатът Organic Content Standards се присъжда на текстилни продукти, произведени от органични материали. Символът OCS 100 показва, че продуктът съдържа най-малко 95% биологично отгледани влакна.

Organic Content Standards (фот. пресматериали)

Сертификат OEKO-TEX STANDARD 100

Обозначението Oeko-Tex Standard 100 се присъжда на производители на облекло, както и на полуфабрикати: тъкани, конци и багрила. Тя се присъжда от Международната асоциация за изследване и развитие на екологията на текстилните продукти Oeko-Tex. Дрехите с този символ не могат да съдържат определени вредни за здравето вещества, а процесът на производството им не може да замърсява околната среда.

© OEKO-TEX® (фот. пресматериали)

Дори до 60% от дрехите в магазините са изработени от изкуствени материи, които не могат да се рециклират и се разграждат до 200 години. При пране от изкуствените материи се отделят микропластмаси, които попадат в околната среда заедно с водата. Как можем да предотвратим това? Избирайте екологично чисти дрехи, изработени от естествени или рециклирани материи! Дрехите eco-friendly са щадящи не само за планетата, но и за кожата ви. Повечето от тях са антиалергични и антибактериални, а освен това абсорбират влагата и позволяват на кожата да диша. Заслужава да се отбележи, че наличието на синтетични или изкуствени влакна в състава често е необходимо, за да се придадат на дрехите подходящи свойства, например еластичност, но то не трябва да надвишават около десетина процента от целия състав на дрехата. Екологичната мода означава и по-обмислено пазаруване и инвестиране във висококачествени продукти, които ще ви служат поне няколко години.

Устойчивата мода не е само празна фраза, но конкретни дейстия, които реализират марките с цел минимизиране на негативното въздействие на производството на дрехи върху околната среда. В MODIVO можете да намерите широк избор от дрехи с етикет eco-friendly, които са произведени изцяло или частично от екологични материали.

Тази статия може да ви заинтересува >>> Символите на етикетите на дрехите – как да ги разчитаме правилно?

Главна снимка: Portland Press Herald via Getty Images

тенденции и съвети
Insta News