Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Към какви материи да се насочим при покупка на дрехи? Търсете тези първокласни тъкани!

4 min.

30 млн. долара. Такава е цената на една рокля с много подходящото име The Nightingale of Kuala Lumpur („Славеят на Куала Лумпур“). Изработена е от кристали „Сваровски“, диаманти и луксозна материя – коприна. За щастие, не е задължително дрехите, изработени от първокласни тъкани, да струват цяло състояние. Днес ще ви представим изискани платове за дрехи, които можете да включите в гардероба си и които ще ви служат дълги години.

Хейли Бийбър обожава рокли от коприна, включително модели от полската дизайнерка Magda Butrym. Скоро ще научите с кои първокласни тъкани ще засияете със звезден блясък като тази знаменитост!

Ексклузивните тъкани често са изработени от висококачествени естествени влакна. Добиването и обработката им са много по-скъпи в сравнение със синтетичните материали. Сред тях са кашмирът, мериносовата вълна и ленът. Те не предизвикват алергии, отвеждат влагата и не дразнят кожата. Ето защо цената на роклите и панталоните от лен и кашмир е по-висока, но качествата им са изключителни. Дрехите от висококачествени материи са не само по-удобни за носене, но и по-издръжливи, ако полагаме правилните грижи за тях.

Платовете, чиято изработка е трудоемка, също се считат за луксозни. Ценителите на модата ги предпочитат заради тяхната неподражаемост. Те се произвеждат в ограничени количества, затова са и толкова желани – сред тях са лотосовата и морската коприна. По същия начин тъканите, изработени на ръка с традиционни занаятчийски техники, имат по-висока стойност.

Към висококачествените материи се причисляват и такива с по-здрава сплитка, по-дебели влакна и по-приятни на допир. Това са отличителните черти на лена, който е идеален особено при горещо време. Той е дишащ и дори регулира телесната температура с няколко градуса, което може да бъде високо оценено в знойните следобеди.

Тази статия също може да ви хареса >>>Премиум тениска от мерсеризиран памук. Как тя ще промени вашия аутфит?

Знаете ли, че в продължение на почти 2000 години Китай пази в тайна метода за производство на коприна? Разкриването на начина на изработване на тази тъкан можело да доведе дори до смъртно наказание. Любимите шалове на английската кралица Елизабет II са от коприна. Модни къщи като Saint Laurent, Gucci и Dior ги включват в своите дефилета.

Световното производство на коприна е приблизително 50 000 тона годишно, което съставлява едва 0,2% от общото производство на всички влакна. Всичко това я прави една от най-уникалните и желани материи –тя е мека, приятна на допир, лека и фина. Тази тъкан е олицетворение на тихия лукс.

Прочетете също >>> Quiet luxury или „тихият лукс“: тенденция, която завладя 2023 година

Копринените поли и рокли са дишащи, което ги прави много подходящи за топлите дни. Видът им е нежен, но са много издръжливи и устойчиви на износване. Влакната могат да бъдат разтеглени с около 20%, което няма да ги повреди. Копринените къси панталони и други дрехи са удобни за носене и не акумулират статично електричество.

Ако кожата ви е склонна към алергии, коприната е идеалният избор, тъй като има противоалергични и антибактериални свойства. Лекият, лъскав копринен тоалет ще очарова гостите на едно сватбено тържество или новогодишно парти.

Спането на възглавница с копринена калъфка е добро за кожата. Нещо повече – някои къдрокоси дами спят с копринени шапки, за да предотвратят смачкването и накъсването на къдриците.

Интересен факт: една от най-редките материи в света е лотосовата коприна. Произвежда се в съвсем малки мащаби, главно в Камбоджа. Малцина занаятчии умеят да добиват това влакно, а изработката на един шал може да отнеме до два месеца. Лотосовата коприна се тъче на ръка поради своята крехкост.

Представете си мразовита януарска утрин. Студът обаче не ви притеснява, тъй като около врата ви е увит мек и изключително топъл кашмирен шал. Тази материя, за която се твърди, че е била носена от римляните още по времето на Юлий Цезар, от векове е символ на висок социален статус.

Днес ценителите на модата предпочитат кашмира особено през зимата, а ушитите от него шалове имат огромно предимство – влакната му не предизвикват сърбеж. Нежни, приятни на допир и компактни, те са по-устойчиви на износване и осигуряват по-добра терморегулация. Много се търсят и пуловерите от кашмир, които запазват топлината дори в най-студените дни. Кашмирските кози, от които се добива кашмирената вълна, обитават Хималаите, където значителните температурни амплитуди са често явление.

Какви са другите предимства на първокласния кашмир? Той е няколко пъти по-топъл от овчата вълна и е хигроскопичен, което означава, че ефективно извежда потта, а освен това е и антибактериален. Струва си да се отбележи обаче, че кашмирът се използва не само за есенни и зимни дрехи, но и за летни – представете си кашмирени рокли, къси панталони и топове.

Ако не харесвате тъканите, които образуват топченца мъх, кашмирът е прекрасен избор – той се степва в по-малка степен и не акумулира статично електричество. Тази материя се харесва не само на дамите – свойствата ѝ се ценят и от мъжете по целия свят.

Друга висококачествена вълна е вълната от алпака и нейните разновидности: от млада алпака и камилска вълна.

Мериносовите овце са една от най-старите породи овце. Те живеят високо в планините, където климатичните условия са екстремни. Затова вълната на тези животни се адаптира към температурата – когато е топло, влакната се разширяват и осигуряват по-добра пропускливост на въздуха. През зимата се свиват.

Затова не е изненадващо, че мериносовата вълна попада във фокуса на интереса на много любители на модата. Наречена „вълшебното руно“, тя се е превърнала в една от най-луксозните материи с изключителни терморегулиращи свойства.

Ризите, жилетките и пуловерите от мериносова вълна са чудесен избор за есента и зимата. Тази тъкан също има антибактериални характеристики, което я прави безопасна за кожата. Освен това не предизвиква и неприятни миризми. Мериносовата вълна помага за регулиране на температурата, изключително приятна е на допир и не се мачка, като същевременно топли тялото.

Любителите на спортовете на открито също предпочитат дрехите от кашмир, включително кашмирени панталони, тъй като те осигуряват топлинен комфорт дори на голяма надморска височина. Същевременно кашмирът ефективно отвежда потта – той може да абсорбира около 35% от влагата.

Ако мечтаете за перфектното облекло за почивката, заложете на дрехи от лен. Модните икони обожават ленените панталони и рокли – те са сред най-продаваните аутфити. Ако са в кремав цвят, много добре се съчетават с бежов топ, черна чанта тип куфарче, големи слънчеви очила и чехли с равна подметка.

Най-старите ленени влакна са открити в праисторическа пещера в Грузия и са на възраст около 35 000 години. Интересно е да се отбележи, че в Древен Египет ленът е символизирал светлина, чистота, богатство и лукс, поради което се е използвал при мумифицирането. Той е бил толкова ценен, че понякога се е използвал като разменна монета. Нещо повече: лененото облекло е било запазено само за най-богатите и уважавани египтяни – владетелите и жреците.

Благодарение на своите отличителни качества ленът е и прекрасна материя за спално бельо, особено за страдащи от алергии и хора с чувствителна кожа.

Тази статия също може да ви хареса >>> Дамски ленен панталон – как да го инкорпорираме в гардероба си и защо модните икони го обожават?

Освен че се счита за изискан, ценните свойства на лена го приравняват на кашмира и коприната. Той регулира телесната температура, което е идеално за дните, когато термометърът навън показва над 25 градуса. Кремавите, бежовите и белите къси панталони, рокли и ленени тениски изглеждат страхотно под слънчевите лъчи, което носи ваканционно настроение и плажна атмосфера.

Ако търсите дрехи от първокласни материи, разгледайте предложенията в каталога на MODIVO. Нашата гама включва дамско и мъжко облекло от кашмир, коприна и лен – насладете се на лукса с всичките си сетива!

Главна снимка: Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News