НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Модерен и практичен мъжки часовник за различни стилизации – кой да изберете?

2 min.

Днес часовниците не са само аксесоар за измерване на време. Все по-често той играе и ролята на допълнение, от една страна подчертава вкуса на собственика, а от друга – съответства на неговата стилизация. Кой мъжки часовник да изберете, коя каишка ще бъде най-подходяща и как правилно да разберете параметрите относно водоустойчивостта? Веднага ще разсея всичките Ви съмнения!

Автоматичен, кварцов или електронен, с кожена каишка или с метална верижка? Механизмът и каишката са основните аспекти, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате мъжки часовник.

Първо ще разгледаме по-отблизо механизмите, използвани в мъжките часовници. Можете да изберете между:

  1. класически часовници – ръчно навивани и не изискват използване на батерии, но днес са рядко срещани;

  1. автоматични часовници – тези модели базират на класическия механизъм. Те се отличават с това, че се навиват с движение на ръката – при движението на ръката роторът се върти, което осигурява стабилно и плавно движение на стрелките;

  1. кварцови часовници – това са най-популярните модели, ценени предимно за прецизността. Те изискват използване на батерии, а действието им базира на отчитане на броя трептения на кварцов кристал.

  1. електронни часовници – обикновено това са спортни модели, с екран, върху който се показва времето. Макар, че може да не са толкова точни, колкото кварцовите, често са оборудвани с допълнителни функции като секундник или крачкомер.

152

Кварцовите часовници понастоящем са най-популярните и най-често срещаните модели.

Анализирайки параметрите на мъжките часовници, със сигурност сте обърнали внимание, че повечето от тях имат някаква степен на водоустойчивост. Тази функция трябва да бъде особено важна за активните мъже, чийто аксесоар трябва да работи при различни, понякога трудни условия. Струва си да знаете, че водоустойчивият часовник ще бъде полезен не само на басейна, но и по време на бягане, колоездене, разходка през уикенда или дори при ежедневните дейности.

Как обаче да прочетете стойностите за отделните модели? Водоустойчивостта е описана в броя на атмосферите. Най-често срещани са:

  1. 3 ATM – часовникът е устойчив срещу случайно намокряне, напр. по време на миене на ръце или по време на дъжд;

  1. 5 ATM – с такъм часовник можете смело да вземете душ или вана, а с някои – дори да плувате (но не да скачате във водата);

  1. 10 ATM – часовник, пригоден за дълготрайно плуване и гмуркане.

153

Водоустойчивостта е особено важен параметър за физически активните мъже.

Последният, но не по-малко важен аспект е дизайнът на аксесоарите. Елегантните модели са предимно часовници с верижка – черна, сребърна или златна. Това са класически и същевременно безопасни нюанси, които могат да бъдат разнообразени с бял, черен или тъмносин циферблат. Такива модели изглеждат много добре както в комбинация с костюм, така и като допълнение на по-небрежни стилизации.

Съвет на стилист

Търсите универсален часовник? Изберете часовник със стоманена верижка, който подхожда на много стилизации, независимо от цвета на отделните елементи на гардероба.

Часовник с кожена каишка е перфектно предложение за всеки ден, тъй като идеално допълва полуформалните стилизации. Въпреки това си струва да запомните, че цветът на каишката трябва да съответства на дрехите или на друг аксесоар. От друга страна, за любителите на спортния стил се препоръчват модели със силиконова каишка – издръжливи и устойчиви срещу механични повреди със сигурност ще отговорят на очакванията на всеки активен мъж.

тенденции и съвети
Insta News