НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Модерни принтове за 2023: тези десени ще носим през пролетта и лятото

5 min.

Какво ще бъде модерно през 2023? Вертикални и хоризонтални райета, флорални мотиви или може би вечните животински десени? С всеки нов сезон можем да видим на модните подиуми на водещите дизайнери не само най-актуалните модели дрехи, обувки и чанти, но и принтовете, които скоро ще станат популярни. Разгледайте модерните десени за 2023 г. на световноизвестните модни къщи и вижте кои от тях все още нямате в гардероба си!

Вижте най-модерните десени за сезон пролет-лято 2023, които доминираха в колекциите на топ дизайнерите.

Както всяка година, модните дефилета за пролет/лято “бяха на райе”. Този дългогодишен мотив все още неизменно е включван в колекциите на най-известните модни дизайнери. Всяка година по малко по-различен начин – дизайнерите експериментират, оцветяват и украсяват с райета най-често роклите.

През 2023 г. ще виждаме райетата не само върху коктейлни тоалети, но и върху костюми и класически ризи. Най-търсените райета ще бъдат черно-белите, разположени хоризонтално или в интересна асиметрична комбинация. Такива предложения забелязахме на моното ревю на Carolina Herrera.

Моделът е облечен с дълга рокля на черно-бели широки райета без презрамки
Carolina Herrera
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Моделът е облечен с асиметрична раирана рокля с разрези на едно рамо
Carolina Herrera
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

Разглеждайки тазгодишната пролетно-лятна колекция на Carolina Herrera, можем да кажем, че Миранда Пристли не е грешала: цветята напролет наистина доставят удоволствие. По време на ревюто си Херера даде да се разбере, че най-модерните модели за 2023 г. ще бъдат флорални. Нейните рокли бяха пищни, с буфан ръкави и разкроени до земята волани. Дрехите в пастелни цветове бяха украсени с рози, червени макове и нежни божури.Тази година се отказваме от поляните в бохо стил в полза на красивите, големи и елегантни ръчно рисувани цветя. Колкото по-големи, толкова по-добре. Те могат да украсяват коктейлни рокли, но също така и дамски костюми или палта.

Моделът е облечен с флорална рокля с тънки презрамки
Carolina Herrera
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Моделът е облечен със светлосиня рокля с пера и цветя със сърцевидно деколте
Elie Saab
Photo by Peter White/Getty Images
Моделът е облечен с флорална роля с голи рамене и буфан ръкави
Carolina Herrera
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

В тазгодишните модни ревюта не липсваха и препратки към минали десетилетия. Едни от тях са 60-те години и боядисаните дрехи. Именно по време на хипи ерата се заражда тенденцията tie-dye, която преживява своя разцвет през 90-те години (изтърканите и боядисани блузи на Кърт Кобейн са вече част от историята на модата).Най-новите тенденции за пролет/лято 2023 г. поставят тенденцията tie-dye и омбре в съвсем нова светлина. Благодарение на модни къщи като Peter Do и Elie Saab тези принтове ще бъдат сред най-търсените. При първия тенденцията tie-dye се появява върху макси рокли и ефирни топове, а Сааб представи шикозни сака. Заключението? Омбре може да се носи както върху ежедневни дрехи, така и върху елегантни елементи от облеклото.

Моделът е облечен с дълга черно-бяла рокля боядисана по метода тай-дай
Peter Do
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Моделът е облечен със светлооранжев костюм боядисан по метода тай-дай
Elie Saab
Photo by Peter White/Getty Images 

Модерни карета и фланелени ризи съчетани със свободни дънки при Bottega Veneta? На всичкото отгоре носени от Кейт Мос? Карето определено впечатли Матю Блази, но ризите му нямаха нищо общо с фланелата. Всъщност те бяха изработени от кожа, която беше покрита с няколко слоя кариран принт. Творенията на Блази са пример за проекти от рода ready-to-wear за ежедневие и, както самият дизайнер признава, карето и ризите са били създадени с мисъл за „ежедневния комфорт“.

Кейт Мос е облечена с широки дънки и свободна карирана риза
Bottega Veneta
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

Не само райето, цветята и карето ще завладеят този летен сезон. Друга класика, с която модните дизайнери трудно се сбогуват, са точките. Техен почитател е Антъни Вакарело, благодарение на когото модният подиум на Saint Laurent отдаде почит не само на пропорциите от 80-те години (широка горна част и тясна долна, както и силно подчертана талия), но и на принтовете от тази луда епоха – като например точките.

За сезон пролет-лято 2023 г. носете точки по модела на дизайнера Антъни Вакарело – върху дрехи в приглушени цветове: земни цветове, конячени, черно или тъмносиньо. Избирайте дълги и достолепни модели, които са скромни, но в същото време – благодарение на точките – смели.

Моделът е облечен с дълга черна рокля на бели точки
Saint Laurent
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: леопардови петна

Те имат колкото поддръжници, толкова и противници, но едно не може да им се отрече – анималистичните десени са впечатляващи. Противоречивите животински десени се завръщат на модните подиуми на най-големите модни къщи, а колекциите за пролет-лято 2023 г. са пълни с рокли на леопардови петна. Този сезон дизайнерите залагат на класическите животински десени в естествени цветове и минималистични кройки (Michael Kors) или на преувеличените форми и леопардови петна от глава до пети (Saint Laurent).

Моделът е облечен с леопардова рокля и широк черен кожен колан
Michael Kors
Photo by JP Yim/Getty Images for Michael Kors 

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: дупки, плетиво и футуризъм

Идеята за колекцията на Chloé, в която се преплитат два свята – 80-те години и футуризмът – идва от любовта към природата. Любовта на творческия директор Габриела Хърст към екологията, доведе до “пренасянето” ѝ на модния подиум. На ревюто на Chloé бяха представени облекла, ушити от устойчиви екоматериали (лен, кашмир), а роклите имаха сексапилни изрязани зони или връзки.Най-модерните десени за пролетта и лятото на 2023 г. са свързани с плетивото с фини дупки, кристали или шипове, които сякаш обединяват два свята – миналото и настоящето.

Моделът е облечен с дълга сребриста рокля на дупки
Chloé
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: разръфани дънкови дрехи

Денимът определено властваше на подиума на Глен Мартенс, творческия директор на марката Diesel. И именно той е част от следващия модерен принт за 2023 г., без който пролетно-летният сезон губи смисъл. Става дума за ресните от деним, които украсяваха панталоните по крака, обемните бомбър якета и късите слип рокли. Дънковите, разръфани облекла бяха водещата тема на Diesel и се превърнаха в едни от най-модерните дизайни за 2023 г.

Моделът е облечен с оригинален дънков комплект
Diesel
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: ефирни материи

Дебютното модно ревю на Виктория Бекъм в Париж се превърна във великолепно шоу, наситено с класически черни дрехи и такива в пастелни цветове, като от кутия макарони. На нейния моден подиум властваха женствеността, финесът и мрежестата материя. От прозрачния плат бяха ушити дълги рокли, асиметрични тоалети и сексапилни поли.

Моделът е облечен с ефирно черно наметало от прозрачна материя, черен дантелен сутиен и черна сатенена пола
Victoria Beckham
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: игра с пайети

Том Форд винаги се е подхождал към модата като на игра, затова в колекцията си за пролет-лято 2023 той използва модерен десен, който да ни помогне да се освободим – пайетите. Предложенията на маестрото са ясни: ще носим пайетени рокли с дълбоко изрязани деколтета и гърбове, дори до кръста. С най-новата си колекция Форд ни насърчава да експериментираме с модата и да се наслаждаваме пълноценно на живота.

Моделът е облечен с пайетена рокля с изрязани зони
Tom Ford
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Моделът е облечен с пайетена рокля с изрязани зони
Tom Ford
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: ресни малки и големи

Тазгодишният сезон пролет/лято отново няма да забрави ресните. Не само от деним, но и класически, черни от меки материи. Това е едно от предложенията на Michael Kors. Ресните украсяват ежедневни мини, миди и макси рокли, както и прилепнали дълги рокли и ефирни модели. Ресните могат да бъдат открити върху рокли с поло яки, с тънки презрамки или с връзки отзад на врата. Възможностите са безброй, а Michael Kors насърчава да експериментираме.

Моделът е облечен с дълга черна рокля с дълги ресни и черен кожен колан
Michael Kors
Photo by JP Yim/Getty Images for Michael Kors
Моделът е облечен с дълга черна рокля с дълги ресни и черен кожен колан
Michael Kors
Photo by Taylor Hill/FilmMagic 

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: дантелата на Донатела

Колекцията за пролет-лято 2023 на Версаче бързо беше обявена за една от най-добрите от няколко сезона насам. Донатела представи армия от свои музи – включително Джиджи Хадид и Емили Ратайковски – облечени в тъмни, готически тоалети от кожа, с шипове и дантела. Именно дантелата придава на готическия мрак чар, елегантност и еротика. Най-модерните модели за летния сезон на 2023 г. предвиждат дантелени елементи, които благодарение на Донатела могат да поставят началото на една нова тенденция: „goth-glam”.

Моделът е облечен с дълга черна рокля с дантела и черен кожен колан
Versace
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: меки пера

Модното ревю на Валентино в Париж ни даде още един урок по модни десени за пролет-лято 2023 г. Е, освен двуредни сака, свободни пелерини и широки поли и цяла гама от приглушени цветове, Пичоли представи и пера. Този деликатен и момичешки елемент украсяваше предимно рокли с презрамки. Перата са дизайн, който може да се носи не само за вечер, но и в ежедневие, например с пуловер.

Моделът е облечен с дълга бежова рокля с презрамки украсена с пера
Valentino
Photo by Dominique Charriau/WireImage 

[Модерни десени за пролет-лято 2023]: вездесъщото лого

Логоманията беше хит преди години. Днес отново сме свидетели на модата, която се завъртя в пълен кръг. По време на модното си ревю Ким Джоунс реши да се върне към 00-те години на миналия век и пресъздаде логото на марка Fendi от началото на 2000-те години. То украсяваше рокли, блузи и пуловери. Близък до идеята относно тенденцията y2k, той разчупи неутралните цветове с ярки, които комбинира с фрагменти от някогашната търговска марка на италианската модна къща.

Моделът е облечен с дълга бежова прозрачна рокля без ръкави с логото на Фенди и апликаци от зелени рози
Fendi
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

Главна снимка: Jacopo Raule via Getty images

тенденции и съвети
Insta News