MODIVO DAYS -20%! Допълнителна отстъпка за избрани продукти на топ марки ПРОВЕРЕТЕ >>>

Търсене...

Водещи модни тенденции пролет-лято 2023: дамска мода

4 min.

Модните дизайнери обичат да ни изненадват. Понякога те създават нещо съвсем ново, а понякога представят вече познати тенденции в съвсем нов облик. Тенденциите за пролетта и лятото на 2023 г. напомнят перфектно модифицирани, носталгични елементи от гардероба, като същевременно се опират на историята на облеклото и разнообразието от стилове.

През предстоящия пролетно-летен сезон няма нужда да се отказваме от любимите си стилове, защото благодарение на леките модни промени на дизайнерите можем малко да поекспериментираме с облеклото си.

modivo days 2024

През последните няколко сезона денимът малко по малко, но съвсем напористо започна да залива света на модата. През сезон пролет/лято 2023 г. денимът напълно ще превземе модните дефилета. Този път той ще ни впечатли с безумно авангардна и еклектична визия. Знаменитостите се влюбиха в денима още преди известно време. С Бела Хадид начело, те бавно го въведоха в гардеробите си, като започнаха от широките дънки и обемните дънкови якета.

Моделът е облечен с полупрозрачна дънкова рокля ушита от кръгчета
A.W.A.K.E
Photo by Richard Bord/Getty Images
Моделът е облечен с мини дънкова роля в два нюанса с дълбоко деколте
Diesel
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Моделът е облечен с дънков комплект състоящ се от топ и пола с декоративни колани
Blumarine
Photo by Estrop/Getty Images

Днес вече знаем, че тенденциите за пролет-лято 2023 предвиждат дънкови дрехи в пълния им блясък – от главата до петите, във всякакви нюанси. Денимът може да бъде светъл (бебешко синьо), изтъркано индиго, наситено тъмносиньо или протрито сиво.

Можете да създадете цялостни визии с дънкови облекла според най-новите модни тенденции с помощта на марка ONLY, която разполага с широка гама от разнообразни дънкови облекла в своя асортимент. Не се страхувайте да се развихрите с денима, защото той ще превземе този сезон гардеробите на най-модерните момичета по цял свят!

Жена облечена с дънков total look - пола, риза, яке, дамска чанта и сандали

Точно заради това обичаме модата. Подиумите ѝ приличат на коридори в художествена галерия, а дрехите – на красиви и възхитителни картини. Тенденциите за пролетта и лятото на 2023 г. канят в прегръдката си оригиналните токчета, които изненадват, шокират, будят възхищение и без съмнение предават самочувствие и увереност.

Снимката представя черни високи сандали с платформа, на които токът е облечен с интересна материя
Balmain
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Снимката представя бели високи обувки без пета с каишка около глезена и изкривен, плътен ток
Dries Van Noten
Photo by Dominique Charriau/WireImage
Снимката представя черни сандали с каишки с кръгъл ток
Ferragamo
Photo by Justin Shin/Getty Images

На модния подиум на Balmain те бяха под формата на високи платформи, сякаш от каменната ера. Ferragamo представи токчета в кръгъл вариант, а на Седмицата на модата в Париж Dries Van Noten впечатли с обувки с извити токчета. За предстоящия сезон дизайнерите са заложили на изключително разнообразие – нека се възползваме от това!

Сезон пролет-лято 2023 определено ще принадлежи на цветята. Някой би казал клише – с което със сигурност би се съгласила главната редакторка на Runway-а, която също носи Прада. Нищо подобно. Днес дизайнерите са на друго мнение. Оказва се, че за поредна година цветята са един от най-интересните елементи в пролетно-летните колекции на големите модни къщи. Творческите директори залагат на флоралните рокли, но не само.

Моделът е облечен с къса оранжева рокля с цвете на презрамката
Loewe
Photo by Peter White/Getty Images
Моделът е облечен с къса черна рокля и кубинки, а на китката има завързано цвете
Ludovic de Saint Sernin
Photo by Peter White/Getty Images
Моделът е облечен с къса, флорална рокля с тънки презрамки, изрязани части и апликации от големи цветя
Carolina Herrera
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Малките декоративни букети от цветя, завързани на китката или в косата, се оказват хит за пореден сезон. След лека модификация, цветята се появяват в триизмерен, автономен вариант, като украсяват бижута, слип рокли, карго панталони и блейзъри.

Тази тенденция стана популярна у доста звезди още през 2022 г. На шоуто на Saint Laurent Аня Рубик възхити с красива черна рокля с качулка на Антъни Вакарело. Марго Роби пък блестеше на червения килим в рокля с качулка на Питър Мюлиер – и за разлика от Рубик, тя избра сладък, пастелен нюанс.

Моделът е облечен с дълга черна трикотажна рокля с качулка
Saint Laurent
Photo by Dominique Charriau/WireImage
Моделът е облечен с дълга тикотажна рокля без ръкави с качулка с цвят карамел
Alberta Ferretti
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Моделът е облечен с бял дамски костюм, а сакото е с качулка
Saint Laurent
Photo by Francois Durand/Getty Images

Точно този моден детайл доминираше на модните дефилета в Париж (Saint Laurent) и Милано (Alberta Ferretti). Сезон пролет-лято 2023 ще принадлежи на закритите коси и кърпите.

Тенденциите за пролет-лято 2023 със сигурност ще зарадват минималистите, тъй като най-модерният цвят през новия сезон ще бъде неутрален, спокоен и уравновесен. Ще приветстваме кафявото, бежовото, кафето и карамела. Модерни ще бъдат розовата пудра и бялото. Модните къщи предлагат не само светли цветове, но и семпли форми, които препращат към модата на 90-те години и турбомодния стил y2k.

Моделът е облечен с бежов комплект състоящ се от широки панталони, къс топ и шлифер
Max Mara
Photo by Pietro D’Aprano/Getty Images
Моделът е облечен с кафява мини рокля и тънук шлифер в същия цвят
Peter Do
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Моделът е облечен с бяла рокля с буфан ръкави и беови ботуши с ходило тип джапанка
Miu Miu
Photo by Estrop/Getty Images

Наситените цветове са забравени за известно време, за да можем да си поиграем с пропорциите, фантастичните материи и цялостните визии. Пролетно-летният сезон ще принадлежи на монохромните визии в телесни нюанси.

Има причина звездата на последната кампания на MODIVO да е марката ONLY, която е в унисон с всички актуални модни тенденции за сезон пролет-лято 2023 г. От дънкови дрехи до минималистични форми – избирайте сред свободните къси панталони и поли в кремави цветове и преходните якета в цветовете на кафето, карамела и шоколада.

Жена облечена с бежово преходно яке с колан и джобове и светъл карго панталон
Преходно яке ONLY

Историята на следващата тенденция за сезон пролет-лято 2023 се връща много по-назад от любимите на дизайнерите 90-те години на ХХ в. Роклята “колона” се е носила още в епохата на старите холивудски звезди (Грейс Кели и Одри Хепбърн в „Закуска при Тифани“). Дизайнерите се върнаха към старите времена с голям сентимент и издигнаха роклята с форма на колона на пиедестала в колекциите си.

Моделът е облечен с дъла рокля в пастелен цвят
Saint Laurent
Photo by Francois Durand/Getty Images
Моделът е облечен с дълга светлозелена рокля
Givenchy
Photo by Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images
Моделът е облечен  черна дълга рокля с цепка на деколтето
Versace
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Макси моделите, които понякога стигат съвсем до земята, чупиха рекорди по популярност на модните ревюта. Кройките им не са прекалено прилепнали, а леко се набръчкват на бедрата, талията и бюста. Дори Донатела Версаче, известна с екстравагантния си стил, не можа да устои на правата рокля топ “колона”.

В тенденциите за пролетта и лятото на 2023 г. изчистените кройки се съчетават със по-смели акценти. Едни от тях са кожените якета, които със сигурност ще зарадват любителите на рокерсия стил. Модерните якета за новия летен сезон ще предизвикат вълна от възхищение с преувеличените си форми, кожата и винтидж препратките. Най-добре е да си изберете яке като от Формула 1 – не залагайте само на черния цвят, направете фурор с бежово или червено яке.

Моделът е облечен с черно кожено яке на бели точки и къса екрю рокля
Chanel
Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

Photo by Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

тенденции и съвети
Insta News