Търсене...

Стилът preppy – какво го xарактеризира? Вижте нашите вдъхновения!

3 min.

Научете повече за стила preppy! Свързан с висшето общество, той възниква в елитните американски училища като Харвард. Preppy умело съчетава елегантност, шик и спортна визия, което се оценява както от дамите, така и от господата. Днес ще ви помогнем да завършите визия в preppy стил.

Облекло в стил училищна униформа, пуловери с кръгло деколте или оксфордки са елементи от гардероба на preppy стила. Но тук няма място за скука, убедете се сами!

Знаете ли американските телевизионни сериали „Клюкарката или „Елит“? Ако е така, стилът preppy не ви е чужд. Именно в тези култови сериали ще видите характерните за preppy плисирани поли, ризи с яка и прави панталони.

Този стил води началото си от първата половина на XX век. Произхожда от Съединените щати. Той е създаден от студенти от академичните групи на Бръшляновата лига, т.нар. Ivy League, която обединява 8 от най-престижните университети в САЩ, като Харвард, Принстън и Йейл. Студентите искат да се отличат, да отбележат класовата си принадлежност и да създадат свой собствен стил. Вдъхновението идва от британските висши класи.

Емили Алин Линд, Томас Дохърти и Евън Мок в стилизации preppy

Първоначално стилът preppy предизвиква спорове. През 1980 г. Лиза Бирнбах публикува книгата „The Preppy Handbook“, в която критикува възвеличаването на представителите на групите от Бръшляновата лига. Интересното е, че книгата предизвиква медийна буря, така че популярността на стила preppy само нараства.

Тейлър Суифт с рокля preppy
Тейлър Суифт (снимка: Raymond Hall/Getty Images)

В днешно време стилът preppy отдавна не се свързва само с младите хора. Може дори да се каже, че той се различава значително от предпочитанията на днешните тийнейджъри. Оглеждайте се по улиците – повечето млади хора са любители на оувърсайз кройките. Днес preppy е по-скоро стил на зрелите хора, които залагат на признати марки и висококачествени материали. Знаменитостите обичат стила preppy – този мотив ще видите и при Джиджи Хадид, Кейти Холмс и Том Хидълстън.

Йойо Као c аутфит preppy
Йойо Као (снимка: Edward Bethelot/Getty Images)

Характеристиките на стила preppy включват:

  • спортна елегантност;
  • прости, вталени елементи от гардероба;
  • благородни материали, като висококачествен памук или кашмир;
  • униформени кройки;
  • вдъхновение от облекло за тенис, ръгби, голф или ветроходство;
  • ярки цветове (морско синьо, червено, зелено), пречупени през бежови и бели нюанси;
  • десени: каре, райета, точки.

Тази статия също може да ви хареса >>> Бежови панталони – стилизации, от които си заслужава да се вдъхновите!

Със стила preppy се идентифицират основно херцогиня Кейт Мидълтън и попзвездата Тейлър Суифт. Плисирани поли, вълнени пуловери, пуловери с кръгло деколте, чорапи с дължина до коляното и оксфордски обувки – това са само някои от елементите в гардероба на жените обличащи се в стил preppy.

Дамският стил preppy включва също така:

  • риза с яка и дълги ръкави;
  • вълнено яке;
  • тениска с яка;
  • карирана рокля;
  • мокасини или маратонки;
  • суитшърти със закопчаване и нашивки.

Важното е, че стилът preppy отлично се оправдава при много събития. Той ще ви помогне да изпъкнете на работното място, да предизвикате симпатии на семейно събиране и да привлечете погледите на минувачите по време на пролетна неделна разходка. Стилът preppy, въпреки спортния си дух, внушава елегантност, класа и шик.

Като пример разгледайте съчетанието на сако от туид с десен с рибена кост с изчистени дънки, едноцветен топ и бели маратонки. Визията може да се допълни с лека, модерна барета, обърната на една страна. Небрежно, но с вкус, нали? Все по-модерният дамски стил preppy не е нищо друго, а вечна класика в ежедневната мода!

Модел с комплект в стил preppy
(Снимка: Claudio Lavenia/Getty Images)

Както споменахме, иконата на стила preppy несъмнено е Дейвид Бекъм. Обърнете внимание на това, че харесва саката от туид с десен рибена кост, ризи поло, памучни ризи, вратовръзки с ребра или мокасини.

Мъжкият стил preppy се отличава и с:

  • блейзъри, тениски и блузи с монограми;
  • памучни сака от сив плат;
  • якета Harrington;
  • памучни панталони;
  • блузи в стил ръгби;
  • памучни ризи с яка с копчета;
  • клубни вратовръзки;
  • оксфордки, обувки тип „дерби“, обувки за тенис, мокасини.

Модерните мъжки дрехи preppy несъмнено ви позволяват да изпъкнете на семейни събирания, любовна среща, излизане на питие с приятели или на работа. Спортната елегантност е изключително универсална.

И какви цветове трябва да изберат господата? Без съмнение морско синьо, червено, бяло, всички нюанси на бежовото и черното. Енергичните нюанси, преплетени с приглушени акценти, ще внесат свежест във всеки аутфит.

Ако стилът preppy ви допада, потърсете предложения от марките:

По-специално, тениските с яки на марката Ralph Lauren се вписват идеално в този стил. Пък Tommy Hilfiger популяризира спортни сака и университетски якета с пришити монограми.

Каролина Херера казва: „Модата винаги е била повторение на идеи, но това, което я прави нова, е начинът, по който я съчетаваш.“ Така е и със стила preppy. В момента тя се завръща с голяма сила и една подходящо съставена визия няма да ви позволи да останете незабелязани.

Главна снимка: Jeremy Moeller/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News