НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Видове дамски фигури – проверете каква фигура имате

4 min.

Видовете фигури помагат да се определят не само пропорциите. Познавайки формата на фигурата си ще можете без усилия да подбирате дрехите си. Ако не сте сигурни какъв тип фигура имате, ние ще Ви помогнем да я откриете. Бихме искали да Ви посъветваме и какви дрехи да носите, съобразно вида на фигурата си.

Всеки от нас е уникален и всички имаме различни фигури. Има обаче някои характеристики, които определят различните видове фигури. Знаейки какъв тип фигура имате, ще Ви бъде по-лесно да избирате за себе си подходящи дрехи. Благодарение на това ще разберете кои модели дрехи Ви отиват и подчертават качествата на фигурата Ви и кои модели е по-добре да избягвате. Вижте нашето ръководство.

Като начало е добре да знаете, че различаваме 5 вида фигури: ябълка (фигура О), круша (фигура А), пясъчен часовник (фигура Х), правоъгълник (фигура Н) и обърнат триъгълник (фигура Y). С какво се отличават отделните видове дамски фигури? Четете по-нататък!

Прочетете също: Плажна мода 2023 – какво да вземете със себе си за почивката този година? >>>

Характеристики на фигура тип ябълка. Ако нямате ясно изразена талия, имате широки рамене, големи гърди, но имате малко коремче, както и тънки и стройни крака, Вие имате фигура тип О. Затова трябва да се съсредоточите върху подчертаването на силните си страни, т.е. краката и бюста. С подходящи дрехи можете също да изтъните талията си.

Какви дрехи подхождат на фигура тип ябълка? Благодарение на подходящи модели, ще можете визуално да изравните пропорциите на тялото. Жените с О-образен силует трябва преди всичко да подчертават талията. Затова избирайте рокли от типа “прегърни ме” и туники с колан, както и панталони с висока талия. Не забравяйте, че коланът е ваш съюзник – колкото по-декоративен, толкова по-добре. Освен това можете да се снабдите с дрехи – рокля, блуза или панталон – с вертикални ивици, които оптически изтъняват фигурата. През по-топлите дни покажете стройните си крака и избирайте мини поли. V-образното деколте, което издължава торса и подчертава бюста, също е подходяща кройка за този тип фигура.

Моделът е облечен със зелена рокля на бели точки
[figcaption]Рокля Volcano[/figcaption]

Какви дрехи да избягвате при фигура ябълка? Дрехите, които ще направят фигурата Ви да изглежда по-тежка и ще добавят оптически допълнителни килограми, определено са дрехите с кройки оувърсайз. Избягвайте големи блузи, обемни пуловери и рокли с дължина до средата на прасеца, които скъсяват фигурата.

Характеристики на фигура „пясъчен часовник”? Този тип фигура има пропорционални мерки. Ако имате тясна талия и бюстът Ви е със същия размер като ханша, имате фигура X. Този тип фигура е изключително женствена и тънката талия се счита за най-голямото ѝ качество.

Какви дрехи подхождат на този тип фигура? На първо място, тези, които подчертават талията. Например, вталени миди и макси рокли, панталони с висока талия, поли тип молив. Освен това жените с силует на пясъчен часовник изглеждат страхотно в дълги палта и тренчове с колан – тази модна тенденция ще подчертае всичките Ви качества. Освен това всички вталени дрехи ще Ви стоят перфектно. Най-популярните „пясъчни часовници“ сред звездите определено са Ким Кардашиян или филмовата икона Мерилин Монро. Къси топове, дънки с висока талия, мини поли и дрехи по тялото са същността на стила на звездите с женствени форми, типични за фигура тип Х.

Моделът е облечен с розов комплект състоящ се от рипсена миди пола и блуза с дълъг ръкав
[figcaption]Пола тип молив Kontatto[/figcaption]

Фигура тип пясъчен часовник – какво да избягвате? Жените, които имат X силует, не трябва да носят прекалено широки и големи дрехи, които скриват женствените им форми. Разбира се, всичко зависи от това дали искате да ги подчертаете и в какво се чувствате най-добре. Просто трябва да внимавате с дрехите с кройки оувърсайз, които могат да нарушат идеалните Ви пропорции!

Характеристики на фигура тип круша? Тесни рамене, тясна талия и широк ханш – това е най-лесният начин да се опише фигура тип А. Ако дисбалансът между тесните Ви рамене и широките бедра се забелязва, Вие имате фигура тип „круша“. Това е вторият тип женска фигура. Някои жени с тази фигура имат малък бюст, други имат по-широк ханш. Някои смятат, че този тип фигура е сложна за стилизиране, но всъщност, благодарение на добре подбраните дрехи, вие сте в състояние да изравните пропорциите на фигурата си и да подчертаете качествата си.

Как да се обличате когато фигурата Ви е тип круша? Основната задача трябва да бъде да се изравнят пропорциите на фигурата – придаване на обем на горните части и оптическо намаляване на долните части на силуета. Как да го направим? Като избираме дрехи с подходящи кройки. Ако имате фигура тип круша избирайте блузи с харбали или с широки рамене, които оптически ще увеличат горната част на тялото Ви. Надолу избирайте трапецовидни поли и леко широки панталони – тези кройки ще изравнят пропорциите на тялото Ви!

Моделът е облечен с черна пола с връзване в страни и бяла блуза с широки ръкави
[figcaption]Блуза Katina Bruuns Bazaar[/figcaption]

Фигура тип круша – какво трябва да избягвате? Жените с този тип фигура трябва да внимават с прекалено тесните панталони, които скъсяват краката. Не са подходящи също тесните миди рокли, подчертаващи диспропорциите между раменете и ханша.

Характеристики на фигура тип обърнат триъгълник. Този вид фигура прилича доста на фигурата тип круша, с изключение на това, че линията на талията не е ясно изразена и пропорциите са обърнати. Като цяло отличителните белези на „обърнатия триъгълник“ са широките рамене, широката талия и тесният ханш. Принципът, когато става въпрос за стилизиране, е същият като в случая с „пясъчния часовник“ – подчертаване на силните страни на фигурата и изравняване на диспропорциите между горната и долната част на силуета.

Как да се обличате когато имате фигура тип „Y”? Носете блузи и ризи с V-образно или заоблено деколте – не се страхувайте да подчертавате бюста си. Пропорциите на фигурата ще бъдат запазени ако носите миди рокли от типа “прегърни ме”, както и палта и тренчове с колан. Що се отнася до долната част на фигурата, избирайте панталони, с друг цвят от горната част на тоалета или такива с изразителна кройка – тип цигара, чино, карго, baggy или mom jeans.

Прочетете също: Карго панталони: от казармата на модните дефилета >>>

Моделът е облечен със зелени карго панталони и къс черен топ
[figcaption]Карго панталони Pinko[/figcaption]

Какво да избягвате, ако имате фигура тип обърнат триъгълник? Внимавайте да не разширявате раменете си – не носете буфан ръкави, волани и други обемни орнаменти по блузите. Ако искате фигурата Ви да изглежда по-пропорционална, избягвайте също прилепнали рокли, както и затворени пуловери и блузи.

Характеристики на фигура тип правоъгълник? Жените, които имат този тип фигура, имат пропорционално тяло. Широките рамене, липсата на талия и плоско дупе са отличителните белези на Н-образната фигура. Ако принадлежите към тази група дами, вероятно сте много слаби. С подходящо стилизиране можете да се сдобиете с женствени форми!

Как да се обличате при фигура тип H? Вашата основна задача е да подчертаете талията си и да компенсирате дребната диспропорция между раменете и ханша. Затова инвестирайте в рокли с остро деколте и рязани в кръста – подчертаването на бюста и талията са ключови въпроси в случая. За тази цел чудесни са също клош полите и панталоните с висока талия. Декоративните орнаменти по облеклото Ви също са Ваш съюзник: дантели, харбали и други декоративни елементи, които ще придадат на силуета Ви женствени форми.

Моделът е облечен със светлорозова рокля на цветя с открити рамене
[figcaption]Лятна рокля Marc Aurel[/figcaption

Какво да избягвате при фигура тип правоъгълник? На пример безформени дрехи. Опитайте се да избягвате панталони с ниска талия, които ще издължат фигурата още повече. Също така избягвайте широките дрехи с кройка оувърсайз, които ще подчертаят широките рамене и ще “утежнят” фигурата Ви.

тенденции и съвети
Insta News