Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Еластан – свойства. Какво печелят дрехите благодарение на примеса на еластан?

3 min.

Той присъства върху етикетите на панталони, тениски и зимни пуловери, а дори и на бельо. Благодарение на него дънките slim fit се адаптират към фигурата и по-малко се мачкат. Представяме ви еластана! Прочетете защо повече от 60 години той се използва така широко за производство на облекло и какви са свойствата му.

Запознатите любителки на модата ценят естествените материали. Те обаче знаят също, че светът на облеклото нямаше да съществува без синтетични тъкани. Сред тях се нарежда и невзрачен на пръв поглед, но важен материал – еластанът.

Съгласно класификацията на текстилните материи еластанът, наричан още спандекс, е еластично синтетично влакно. През 1958 година той е изобретен от Джоузеф Шивърс в лабораторията на DuPont. Интересното е, че в началото този материал е бил предназначен за военни цели. С течение на времето обаче производителите на пластмаси забелязват потенциала му в текстилната промишленост, след което той бързо се настанява в света на модата.

Еластанът принадлежи към полиуретановите влакна, защото се изработва от каучук със съдържание на 85% полиуретан. В резултат на това той придобива солидни качества, тъй като е 3 пъти по-устойчив на скъсване от много каучукови влакна. При опъване той се удължава дори с 1000%, благодарение на което е еластичен, траен материал, устойчив на скъсване. Поради това еластанът се превръща в ценна добавка към други тъкани, например вълна или памук.

Ликра и еластан – по какво се различават?

Сигурно сте чували думата „ликра“, която най-често се среща при покупка на чорапогащи. По същия начин се нарича еластанът – правилно и неправилно. Защо? Защото двата материала се изработват точно от едно и също меко полиуретаново влакно.

На практика понятието „ликра“ е запазена търговска марка на предприятието Invista, което по-рано действа под името DuPont. Следователно ликра е едно патентовано название, което обаче бързо попада в разговорния език и често го употребяваме в ежедневието.

Грапав, стегнат материал, който притиска тялото – малцина са тези, които искат да изпитат това на гърба си. И тук на помощ идва еластанът. Като добавка той прави облеклото по-леко, по-разтегливо и по-приятно на допир. Спандексът влияе положително върху разтегаемостта на облеклото, което означава, че панталоните или блузите след свалянето им се връщат към предишната си форма.

Вилгусте Густайтите в спортен костюм, изработен от спандекс.
Дикси Д’Амелио на ревюто на женската мода от Сен Лоран за сезон пролет/лято 2024 по време на Paris Fashion Week (Снимка: Marc Piasecki/WireImage)

Следователно еластанът позволява да се постигнат желаните свойства при производство на облекло. Той се представя отлично като примес към материи като:

  • вълна,
  • памук,
  • найлон,
  • полиестер,
  • деним.

Еластанът допринася засвобода и комфорт при движение, затова той е надеждна добавка както за елегантно, ежедневно, така и за спортно облекло.

Когато погледнете етикетите на дрехите в магазините, а може би в шкафа си, често ще видите по тях надписа „еластан“. Това е така, защото производителите често го добавят в:

Дикси Д’Амелио по време на Paris Fashion Week, облечена с клин от еластан.
Вилгусте Густайтите по време на Европейския шампионат по триатлон през 2023 година (Снимка: Yagiz Gurtug/NurPhoto via Getty Images)

Еластанът е популярен примес в дънки и клинове. Той не липсва също в чино панталони, панталони тип „цигара“ и в джогъри. Спандексът присъства в състава на палта, потници и топове. Увеличава разтегаемостта па пуловерите, които така обичате да слагате в мразовита, зимна сутрин.

Еластанът придава лекота и на роклите. Те приятно се адаптират към тялото ви и едновременно не го стягат. Благодарение на еластана облеклото става удобно и същевременно не губи нищо от дизайна си.

Дънките или тесните панталони са често срещан елемент в гардероба на много дами и мъже. Именно еластанът е причина за това тези панталони идеално да прилягат към фигурата, като при това не притискат и осигуряват свобода на движенията. Тъкмо защото самият деним е корав и твърд, често към него се добавя примес от спандекс, което влияе положително върху структурата му.

мъж по дънки.

Разтегателният еластан се съчетава с дънкови панталони, поли, рокли, топове и дори якета. Благодарение на него тези елементи от гардероба добре прилягат към фигурата, особено във версия slim. Ако търсите удобни дънки за 8 часа работа на бюро или за дълга разходка с приятели, именно моделът с примес на еластан ще увеличи свободата и комфорта ви във всекидневния живот.

Благодарение на свойствата на този материал, на неговата еластичност и разтегаемост, скоро ще се избавите от намачкването на тениски или топове при гладене, следователно спестявате ценно време.

Добавянето на този материал удължава живота на облеклото и предотвратява избеляването му, затова то може да се използва дори за много сезони. Сдобивате се с трайни панталони, топове и якета, които могат да бъдат основа за много визии. Бяла тениска от памук с малко количество еластан ще стане идеална основа за пролетни и летни аутфити.

Разбира се, че еластанът не е материал, лишен от недостатъци – той е чувствителен към топлина, следователно може да се свие, ако го изперете на неподходяща температура. Затова златното правило гласи, че дрехите трябва винаги да се перат съгласно посочените на етикета препоръки на производителя.

Еластанът не е единствения примес, използван в съчетание с памук, вълна или деним. Сред най-популярните са още:

  • лесен за поддържане полиестер,
  • устойчив на намачкване полиамид (найлон),
  • траен акрил.

По правило еластанът и другите примеси не се употребяват отделно, а винаги като добавка към платовете – както синтетични, така и естествени.

Струва си обаче да избирате облекло от синтетични влакна от проверени марки, като BIZUU, Ralph Lauren или Calvin Klein. Разбира се, естествените влакна са с огромни преимущества, включително грижа за околната среда, но малко примес от синтетичен материал понякога е необходим, за да стане облеклото удобно и трайно. Изкуствените влакна също така са ценни за лица с алергия към естествените им еквиваленти.

тенденции и съвети
Insta News