MID SEASON SALE до -30%! Купувайте топ продукти на още по-ниски цени. ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Как да измерите рокля? Практични съвети

2 min.

Искате да си купите перфектно пасваща рокля, но се страхувате, че няма да намерите подходящия размер? Или напротив, опитвате се да продадете дълго неносена рокля? И в двата случая е полезно да знаете как да я измерите и какво да вземете предвид, когато вземате мерките. Подготвих за вас едно просто ръководство. Научете повече!

Като начало, вземете шивашки метър и нещо за писане. Измерването на дрехите не изисква специални умения или опит!

MSS

Най-лесният начин да измерите рокля е върху себе си или върху манекен, но можете да го направите и на маса или на пода. Трябва да вземете предвид ширината на талията, бюста, бедрата и раменете, както и общата дължина на роклята и ръкавите. Понякога онлайн магазините посочват и ширината на гърба и в долната част на дрехата. Разгледайте графиката по-долу, за да добиете по-добра представа:

Как да вземете мерките на рокля? Вземете под внимание: A – ширината в бюста, B – ширината на талията, C – ширината в ханша, D – цялостната дължина

  • Не знаете как да измерите обиколката в бюста? Най-добрият начин да го направите е със сутиен, като задържите дъха си, без да изпъчвате прекалено гърдите. Шивашкият метър трябва да минава през средата на бюста и да е плътно до тялото. Измерете обиколката си със сантиметър и запишете резултата, напр. 86 см.

  • Талията (също: обиколката в кръста) обикновено се измерва на нивото на пъпа. Това е особено важна мярка, ако търсите вталена рокля с подчертана талия.

*измерването на обиколката на талията не е толкова важна ако се отнася за дрехи с кройка овърсайз.

Талията се измерва на височината на пъпа.

Знаете ли, че…?

През 60-те всички жени са се стремели да постигнат магическите мерки: 90-60-90, присъщи на легендарната Мерилин Монро.

  • Ханша се измерва в най-широката част – мярката трябва да минава през най-широката част на ханша. Тази мярка е много важна и при покупката на рокля, пола и панталон.

  • И най-накрая си заслужава да знаете също цялостната дължина на роклята, която се измерва от рамото до края на роклята, като не се взема под внимание височината на полото или вдигнатата яка.

Доста важна ширина, която винаги си струва да се вземе предвид, е ширината в раменете. Измерете я в най-широката част на раменете. Ако е възможно, ръцете трябва да висят свободно до тялото.

Как да измерите обиколката в бюста? Най-добрият начин да го направите е със сутиен, като задържите дъха си, но без да изпъчвате прекалено гърдите напред.

Как да измерите размера на роклята?

Когато измервате, сантиметърът не трябва да се врязва в кожата ви или да бъде прекалено свободен. Важно е да сте напълно отпуснати и естествени – в никакъв случай не трябва да гълтате корема си! Ако не разполагате с шивашки сантиметър, можете да използвате обикновена лента, която след това да измерите с линийка. В онлайн магазините нещата обикновено се измерват в легнало положение, така че е възможно платът все пак да се разпъне по тялото – особено ако роклята е еластична.

Обърнете внимание, че

Не забравяйте, че дори в един и същи онлайн магазин размерите могат да се различават при различните марки, затова винаги проверявайте таблицата с размери.

Примерна таблица с размери, която можете да намерите в интернет магазин modivo.bg

Вече знаете как да измерите рокля, но все още не сте убедени, че дадената рокля ще ви стои добре? В интернет магазин Modivo.bg имате възможност да поръчате една и съща рокля в няколко размера и да ги примерите у дома. В нашия магазин имате възможност за безплатна доставка и връщане, така че нищо не ви пречи да изберете роклята във Вашия размер и да върнете останалите с куриерска фирма Спиди!

тенденции и съвети
Insta News