НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Карго панталони: от казармата на модните дефилета

4 min.

Независимо дали ви харесват или не, панталоните карго отново са на мода и изглежда, че няма да отстъпят място нито на елегантните панталони тип цигара, нито на плътно прилепналите модели slim-fit. Дамските карго панталони, известни с широката си кройка, имат както много привърженици, така и противници. Можете да ги харесвате или да не ви допадат, но веднъж влюбите ли се в тях, няма да можете да се разделите с този модел.

Как носят карго панталони знаменитостите?

Кой би си помислил, че панталоните, разработени за войниците, ще бъдат обект на желание за мнозина жени стоящи пред рафтовете на магазините. Карго панталоните са създадени, за да улеснят ежедневието на служещите. Те трябва да бъдат удобни, практични и многофункционални. Многобройните им джобове осигуряват на войниците място за военно оборудване, а свободните и широки крачоли ги правят удобни и не пречат при движение.

Photo by Edward Berthelot/Getty Images

Карго панталоните бързо си проправиха път от тренировъчната площадка към големия екран. Те бяха носени в много касови продукции с Брад Пит или Том Круз в каскадьорските сцени. След това карго панталоните направиха предпоследната крачка: от филмовата площадка към уличната мода, като там се радваха на най-голямата си популярност през 90-те години на миналия век, когато намериха място в гардеробите на скинарите. На края карго панталоните направиха най-важното си “пътешествие” – от улицата до модните подиуми, а именно от там те навлязоха в мъжките гардероби, а след това и в дамските.

Gorpcore, или hikercore е тенденция, която се е развила през годините, за да се прояви шумно по време на пандемията. Климатичният срив, глобалното затопляне, замърсяването на планетата и малко по-късно коронавирусът, който обхвана целия свят – всички тези събития ни подтикнаха да проявим повече любов към екологията, а оттам и към марките, които се занимават с устойчива мода. Тя е основният двигател на тенденцията #gorpcore и компонент на outdoor стайлинга.

Какво всъщност представлява gorpcore? Това е мода, която буквално е пренесена от планините пътеки. Трекинг обувки, якета, изработени от технически материали, термоактивни панталони и очила – всички тези елементи са украсявали модните подиуми на най-големите дизайнери, които се гордеят с това, че са ги превърнали в модни шедьоври. Едно от най-новите сътрудничества в духа на тенденцията gorpcore е съвместната работа на модна къща Gucci и марката The North Face.

Според gorpcore най-стилните дрехи са тези, които имат малко общо със стила. Не е нужно да са много модерни, дори не е нужно да са красиви. Основното е да са удобни, практични и комфортни. Gorpcore приема, че outdoor дрехите са супер точно по тези причини и че това ги прави най-модерни.

Карго моделите са в унисон с hikercore тенденцията, която продължава да бъде една от първите на модните подиуми на най-известните дизайнери в света.

Тенденцията gorpcore е силно свързана с концепцията friluftsliv, която на норвежки език буквално означава „живот на открито“. По време на пандемията Covid-19 информираността и грижата за физическото и психическото здраве силно нараснаха. Friluftsliv обхваща всички дейности свързани с грижата за себе си и призовава хората да общуват с природата, като същевременно повишава осведомеността за това, колко е важно хората да живеят в хармония с нашата красива планета. Тази интимна връзка е изключително важна не само за модата, но и за създаването на съзнание и себеизразяване.

За мнозина от тези, които се впускат в приключението наречено карго панталони, черният панталон е най-сигурният избор за начало. Те могат да се носят в елегантен стил с високи или лъщящи обувки, в небрежен вариант с гуменки Vans и бял топ или – и това е любимото ми – в спортен вариант, точно като моделът Джордан Ранд на снимката по-долу. Тя е съчетала черните дамски карго панталони с фланелка като от Формула 1 и най-модерното яке за настъпващата пролет – състезателното.

Прочетете също: Модерни дамски якета за пролет 2023 – тези връхни дрехи ще бъдат хита на сезона! >>>

Photo by Claudio Lavenia/Getty Images

Откакто Blumarine, Balmain и Tom Ford представиха на модните си подиуми карго панталони, те станаха незаменими в гардеробите на инфлуенсърки, модели и стилистки. За знаменитостите е много лесно да придадат на новите, все още непознати тенденции статут на желани. Ето как карго панталоните във всички нюанси на бежовото се превърнаха в една от най-харесваните модни тенденции за последните сезони. Носете ги в цялостни бежови визии – с бежова блуза и тежки боти.

Photo by Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images

Следейки стилизациите на Бела Хадид, Хейли Бийбър и Зендая, все повече се убеждаваме, че карго панталоните, които някога са били възприемани само като „работни“ панталони, могат сами по себе си да бъдат най-ефектния елемент от визията. Емили Ратайковски, кралицата на уличния стил, доказва, че една семпла визия, състояща се от класически черен тренч, топ и бели кецове Converse, може да стане оригинална благодарение на карго панталоните. Тя е избрала карго панталон в камуфлажен стил.

Photo by Gotham/GC Images

Както вече знаем, всичко най-модерно се появява в гардероба на Ким Кардашиян на мига. Тя също се присъедини към знаменитостите, които се влюбиха в карго панталоните почти веднага. Ким обича да носи дамски карго панталони с висока талия в едноцветни визии. В Ню Йорк тя може да бъде видяна в най-актуалните сиви модели с широки крачоли, големи джобове и втален потник. За да разчупи мъжкия външен вид на визията, Ким допълни стайлинга си с елегантна кожена чанта и заострени обувки на ток.

Photo by Raymond Hall/GC Images

Така наречените работни панталони са идеалният модел за тези, които ценят не само най-новите тенденции, но и комфорта и удобството. Понякога те дори могат да заместят дамската чанта. Многобройните дълбоки джобове ще ви позволят да поберете най-необходимите вещи – от телефона до гланца за устни и ключовете за колата. Практичността на карго панталоните цени и Хейли Бийбър, която в зависимост от случая ги носи или в кажуал вариант (с боти с тежки подметки), или по по-елегантен начин (с обувки на висок ток).

Photo by Bellocqimages/Bauer-Griffin/GC Images

Ако обичате да носите карго панталони, можете да направите още една крачка напред и по примера на Бела Хадид да замените панталоните с пола. Тази тенденция беше върната с голям ентусиазъм от Miuccia Prada и почти веднага си спечели почитатели – главно от поколението Z. Карго полите придобиха популярност главно благодарение на златната ера на Y2k, когато Destiny’s Child ги носеха на червените килими. Днес камуфлажните поли с джобове са любимите на Бела Хадид, която обикновено ги носи в миди и мини варианти.

Прочетете също: Y2K style – вижте най-популярните елементи на гардероба в стила на модата от 2000-те години. >>>

Photo by Arnold Jerocki/GC Images

Панталоните тип „карго“ са не само носталгичен елемент от модния гардероб на 2000-те години, но и практична дреха. Избирайте измежду моделите със свободна кройка или такива с ластична талия. Прави или изключително широки. Камуфлажни или в меко бежово. Ако обичате да преследвате модните тенденции, но все пак цените комфорта, карго панталоните са точно за вас.

Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News