НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Рокля тип риза. Вижте, как да я носите!

2 min.

От няколко сезона насам роклята тип риза, е много популярна. Нищо чудно – тя е универсална, винаги актуална и изключително женствена, поради което не липсват мнения, че тази кройка на практика никога няма да излезе от мода. Сега избираме този тип рокля с особено желание – това е идеалната рокля за лятото.

Научете повече за историята на роклята с копчета, на каква фигура подхожда най-много и с какво да я носите.

Роклятa тип риза може да бъде с най-различна дължина и най-често се закопчава с копчета отпред по цялата ѝ дължина. Може да бъде с къс или дълъг ръкав с маншети. Този тип рокля най-често има яка, но не винаги. Роклите тип риза имат едно изключително качество – могат да се носят целогодишно. Моделите за есента и зимата са ушити предимно от вълна и деним, а пролетните и летните модели – от лек и ефирен памук или лен.

Жена в стилизация с бежова асиметрична, дълга рокля тип риза
Photo by Streetstyleshooters/Getty Images

Това, което може би не знаете, е, че роклята тип риза не е новост в света на модата. Този тип рокля лансира за пръв път Бриджит Бардо през 50-те години. Известната актриса носи рокля-риза във филма „И Бог създаде жената“ като успя да… очарова самата Коко Шанел. Не след дълго роклите тип риза завладяват женските сърца – французойките се влюбват в тази кройка, като я носят, подобно на Бардо, с балеринки.

Малко по късно роклята тип риза се появява в колекциите на Ив Сан Лоран – френският дизайнер обаче решава да ѝ придаде малко по-милитарен външен вид, като създава модели с големи джобове и пагони. Наскоро можем да кажем, че роклята тип риза в цвят каки отново се завърна на модните подиуми – подобни модели се появиха в ревютата през 2018 г.

Днес роклите тип риза са също толкова модерни и чудесно изглеждат в елегантни стилизации дори носени в ежедневие.

Жена със светлосиня рокля тип риза
Photo by Streetstyleshooters/Getty Images

Роклята тип риза може да се носи от дами с различни телосложения. Дамите с тип фигура круша и пясъчен часовник ще изглеждат чудесно в нея, а най-добрият вариант за този тип фигури е роклята с миди дължина. Тя ще ви помогне да прикриете по-широкия ханш. Свободната миди рокля тип риза с V-образно деколте е за жени, които искат да подчертаят бюста си. Ако талията ви не е добре очертана, ще ви подхожда рокля с колан, а рокля с А-образна линия ще подхожда на дамите с фигура тип ябълка.

Стилизациите с рокля тип риза могат да бъдат най-различни – от спортни през ежедневни до елегантни. През пролетта и лятото е най-добре да изберете рокля в светъл цвят – бяла, бежова или пастелна. Комбинирайте я с равни сандали, сандали на платформа или на ток, както и с балеринки, еспадрили или маратонки, за да създадете перфектна градска визия. През есента и зимата можете да я съчетаете с боти или ботуши на висок ток.

Жена със светложълта вталена дълга рокля тип риза и шалче на врата
Photo by Edward Berthelot/Getty Images

Роклята тип риза изглежда чудесно в стилизации в бохо и ретро стил. Харесвате тези стилове? Изберете си рокля на цветя или на точки и обуйте към нея обувки на плътен ток, римски сандали, балеринки или дори кецове.

Жена облечена в пъстра, ефирна черно-бяла рокля
Ролкя тип риза в бохо стил Replay
Жена в бяла дълга рокля тип риза на разови цветя
Рокля тип риза в ретро стил TWINSET

Ако пък сте фенка на минимализма, универсалните кройки и винаги актуалните модели, във вашия гардероб трябва да имате рокля тип риза в черен цвят, която ще бъде идеална база не само за ежедневните стилизаци, но и за тези за по-официално.

Жена в черна сатенена дълга рокля тип риза
Photo by Christian Vierig/Getty Images

А кога имате нужда от дълга рокля? Роклята с макси дължина е идеалният вариант за специални случаи, когато роклята тип риза може да бъде вечерен тоалет. Струва си обаче моделът, запазен за специални събития, да е изработен от по-лека материя. Допълнете визията с женствени обувки на ток и подходящи бижута.

Вие все още нямате в гардероба си рокля тип риза? В MODIVO можете да намерите най-различни модерни модели – още днес намерете роклята, която ви отива най-много!

Главна снимка: Jeremy Moeller/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News