MID SEASON SALE до -30%! Купувайте топ продукти на още по-ниски цени. ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Дамско дънково яке: стилизации, които харесват фешънистките

2 min.

Дънковото яке е една от неостаряващите класики в дамския гардероб, която покорява сърцата на знаменитости, дизайнери и стилисти по цял свят в продължение на много десетилетия. Стилизациите, в които то присъства, почти винаги са обречени на успех. Въпреки това, почерпете вдъхновение от визиите на звезди и дизайнери и вижте с какво е най-добре да го носите.

MSS

Да надникнем в гардеробите на известните инфлуенсърки, които ни доказват със стилизациите си, че дамското дънково яке подхожда на свободни и по-формални аутфити.

Стилизациите с дънково яке биеха рекорди по популярност още през 80-те години. Точно по това време Мадона декласира всички звезди, като се представяше на червения килим с дънково яке, мини пола, мрежести чорапогащи и ярко червено червило.

Мадона от 80-те облечена с дънково яке, мрежести чорапогащи и черна мини пола
Photo by Vinnie Zuffante/Michael Ochs Archives/Getty Images

По-малко от десетилетие по-късно тенденцията бе харесана и от Кейти Холмс, която съчетаваше дънковото яке с широки панталони. Епохата на Y2k и 2000-те години също са времето на дамските дънкови якета. Бритни Спиърс и Синди Крауфорд впечатляваха със стилизациите си тогава. Днес Джулия Фокс, Емили Ратайковски и Кая Гербер вдъхновяват модния свят с визиите си от деним. Моделите от поколението Z ни учат как да носим дамското дънково яке както съгласно най-новите модни тенденции, така и с уважение към модата от миналите десетилетия.

Дънковото яке има дълга и богата история. От създаването си в началото на 20-и век то е служило на американската армия през двете световни войни и е обличало безброй известни лица – от Джеймс Дийн и Мерилин Монро до Елвис Пресли. През 50-те години на миналия век то става любимото яке за бунтарски настроените тийнейджъри, през 60-те години – на хипитата, а през 70-те години – на пънкарите. Носено както от работническата класа, така и от известните личности, дънковото яке неизменно се отличава с универсалния си чар.

В дънковата мода на първо място стои дънковото яке с кройка овърсайз. Дънковите total look визии са пример за авангарден минимализъм, който модните дизайнери и инфлуенсърки обикнаха. Овърсайз дънковото яке може да се комбинира с панталони в същия нюанс на денима или в контрастен цвят – и двата варианта създават интересен стайлинг ефект.

Моделът е облечен с дънков комплект с кройка овърсайз и голяма бежова дамска чанта
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Друга, по-пролетно-лятна овърсайз е съчетанието дънково яке, къс клин и маратонки. Този тип комплект стои чудесно със светли или кафяви аксесоари като например ултрамодерна дамска чанта.

Моделът е облечен с дълго дънково яке, къс черен клин и бежови маратонки
Photo by Marc Piasecki/GC Images

Харесвате стилизациите с дънково яке, но на принципа на контраста като например black&white? Една от тях можете точно да създадете като използвате черно или бяло дънково яке. Първото комбинирайте с бели панталони, или обратното – бяло яке с черни панталони. Допълнете визията си с аксесоари в същата цветова гама, точно като трендсетърката на снимката по-долу.

Моделът е облечен с черно широко дънково яке и бели широки дънки
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Деликатните, ефирни рокли несъмнено обичат контрастите. Ето защо те се съчетават толкова добре с тежки боти или… обемни якета. Дългото яке от деним тип boyfriend е идеалната дреха, ако искате да облечете женствена рокля. Тази комбинация беше неустоима за Блейк Лайвли, която наруши правилата за филмовите премиери и мина по червения килим с дълго и широко дънково яке.

Актрисата Блейк Лайвли е облечена с вечерна пъстра рокля и дълго синьо дънково яке
Photo by James Devaney/GC Images

Дънковите якета са идеални за винтидж стила. Препратките към отминали епохи в модата винаги са много актуални. Така че, ако си падате по модата от 80-те и 90-те години, създайте визия, състояща се от кожени, мъхести чехли, минималистична дамска чанта, прилепнали чарлстони, топ и ретро дънково яке. Не забравяйте да сложите чифт слънчеви очила с тънки рамки в стил „Матрицата“.

Моделът е облечен с прилепнал текстилен бежов панталон, късо дънково яке с цип, мъхести чехли и очила с тънки рамки
Photo by MEGA/GC Images

Главна снимка: Christian Vierig / via Getty Images

тенденции и съвети
Insta News