НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Color blocking – контрастни цветове в облеклото. Как да съчетавате цветовете на дрехите си?

4 min.

Color blocking беше един от горещите трендове през 2011 година. Лансираха го световноизвестните модни къщи като: Gucci, Jil Sander, Prabal Gurung и Sportmax. След десет години тази тенденция отново е хит. Съчетаването на цветовете е застъпено в много от колекциите за пролет-лято 2021. Използват го марки като: Brandon Maxwell, Miu Miu и Raf Simons. Тенденцията color blocking беше представена и в колекцията Resort на Bottega Veneta, която от много модни диктува модните тенденции, така че и този път техните предложения са топ. Вижте, как инфлуенсърките пресъздават вдъхновенията от модните подиуми и как съчетават цветовете в стилизациите си!

Играта с модата не се състои само в съчетаването на конкретни модели, но и цветове. Вижте, как по много лесен начин да подбирате цветовете, за да изглеждате модерно и оригинално!

„Безопасното черно сега изглежда мъртво, скучно, ръждиво“ – пише Сара Моуър в септемврийския брой на американския Vogue през 2011 г. във връзка със стила color blocking, който започва да доминира на модните подиуми и в уличната мода. „Приписвам на тази нова вълна от цветове революционно значение заради начина, по който прониква в шивашката индустрия – сака, палта и панталони, които от 80-те години насам са “програмирани” да бъдат черни”. И наистина е настъпила известна промяна, тъй като многоцветните стилизации вече не са рядкост. Датските инфлуенсърки също помагат в това да се убедим относно цветните дрехи. Благодарение на нарастващата им популярност много дизайнери отново гледат благосклонно към нюансите, които в последно време не са използвали.

В помощ за създаване на color blocking стилизации може да ни помогне колелото на цветовете. Как да го използвате? Всичко зависи от ефекта, който искате да постигнете. Color blocking се състои не само в контрастните, но и в съчетанието на подобни цветове. Ако не искате да експериментирате с тази тенденция, но все пак искате да създадете интересна и цветна визия, комбинирайте нюанси, които са един до друг в колелото. Например: зелено и жълто, червено и розово или синьо и лилаво. Ако търсите контраст, изберете нюанси, които са противоположни един на друг. Например: синьо и оранжево, зелено и червено или жълто и виолетово. Какъвто и да е начинът, по който ще създадете модерната си визия, с color blocking тя със сигурност ще изглежда страхотно.

Прието е, че трендът color blocking е произлязъл от творбите на художника Пиер Мондриан. Артистът е ценил простотата и е разчупвал геометричните форми с оригинални цветови комбинации. Повлиян от творчеството на този холандски художник, Ив Сен Лоран създава прочутите си рокли Мондриан. Освен черното и бялото, по роклите му се появяват и трите основни цвята – червеното, жълтото и синьото. Това число трябва да бъде и отговорът на въпроса, колко цвята могат да се използват в една стилизация. Три цвята са напълно достатъчни, за да създадете интересен тоалет. Важно е да запомните, че color blocking се фокусира само върху силните цветове и не включва никакви шарки. Черното, бялото и сивото не са част от тази тенденция. Ако ви е трудно да комбинирате контрастни нюанси, два цвята са също достатъчни. Такъв аутфит е също ефектен, а следвайки тези съвети няма да допуснете грешки.

Ако търсите подходящата цветова комбинация, винаги можете да използвате колелото на цветовете. Благодарение на него винаги ще можете да намерите вдъхновение за създаване на собствени стилизации. Ако искате да създадете контрастна визия, изберете цветове, които са напълно противоположни или съседни един на друг. В края на краищата зеленото се съчетава добре не само с червено, но и с розово. Вижте цветните дуети на популярните инфлуенсърки!

Розово и зелено – модерно color blocking съчетание

Зеленото и розовото са една от най-модерните комбинации през последните сезони. Този дует бе популярен дори когато дизайнерите не лансираха така единодушно трендът color blocking. Тези цветове просто изглаждат добре заедно. Вижте, какви нюанси се появяват в стилизациите в Instagram!

Жълто и виолетово в color blocking комбинация

Жълтото в комбинация с лилавото може и да не е една от най-популярните комбинации, но си струва да ѝ дадете шанс. Този дует изглежда много смело и привлича вниманието. Друго решение може да бъде комбинирането на жълтия цвят с цвят близък до виолетовия, напр. розовият. Разгледайте и двете предложения и проверете кое е по-интересно!

Червено и зелено в модерно съчетание в стил color blocking

Стилизацията от червено и зелено може да бъде много добра идея, ако искате да създадете color blocking съчетание. Въпреки, че на пръв поглед тези два цвята не си отиват много, то в подбран стайлинг те изглеждат заедно наистина оригинално и подчертават това, че обичате да си играете с модата. Зеленото изглежда също забележително добре в комбинация със съседния на червения цвят – оранжевият.

Оранжево и синьо в контрастно съчетание в стил color blocking

Оранжевото може да изглежда чудесно в комбинация със зеленото, но възможностите не свършват дотук. Цветът, който се намира точно срещу него, е синият. От друга страна, не е задължително оранжевото да бъде отправна точка за стилизиране. Ако водещият цвят във вашата стилизация е синият, червеното също е добър вариант за комбиниране. Вижте как изглеждат споменатите вече цветове в модерни color blocking стилизации!

Color blocking не се състои само в комбинацията на контрастите един на друг цветове. Можете също така да създадете интересен дует или дори трио, като комбинирате съседни нюанси. Проверете колко цялостен и пъстър може да бъде такъв комплект!

Розово и виолетово – подбран дует за дамски тоалет

Leonie Hanne е съчетала в стилизацията си розовия и лилавия цвят. Розовата риза и обувките на ток са съчетани с лилави спортни панталони и чанта в същия цвят. Това показва, че при създаването на color blocking стилизация си заслужава да обърнете внимание на само на дрехите, но и на допълненията.

Жълто и зелено – отиват ли си тези цветове?

Горната част в един цвят, а долната в друг? Защо не? Nina Sandbech, която е експерт в съчетаването на цветове показва, че това е страхотна идея. В стилизацията си тя е включила жълто поло и барета, както и зелени панталони и обувки на ток в същия цвят. Този стайлинг може да бъде чудесно вдъхновение за създаване на собствен аутфит.

Зелено и синьо в една стилизация – как се съчетават тези цветове?

При създаването на цветен комплект в стил color blocking, можете също да изберете едноцветни дрехи и аксесоари и да ги украсите само с един цветен акцент. Една от инфлуенсърките е комбинирала зелена риза, маратонки и чанта със сини панталони. Много нежно тя е добавила и трети цвят – жълтото. Този цвят е идеален за зеленото, като същевременно създава успешен контраст със синьото.

Как да комбинирате розово с оранжево?

Leonie Hanne също представя една двуцветна визия. В стилизацията ѝ можем да видим розова риза и очила, както и оранжеви панталони и чантичка за кръст. Трябва да признаете, че от тази комбинация бие оптимистична енергия. Фешънистката има със себе си също подхождащо на тоалета ѝ розово сако.

Тази статия може да ви хареса >>> Кои цветове си отиват? Съчетавайте дрехите си съобразно колелото на цветовете с неутрални тонове! 5 трика за създаване на стилизации.

Снимка: Christian Vierig / via Getty Images

тенденции и съвети
Insta News