Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Дрескод – какво е това? Видове дрескод, правила

5 min.

Бизнес облекло, но какво? Business attire или business casual? Каква е разликата между smart casual и casual? Ако искате да разберете какво означават всички тези понятия, прочетете статията по-долу. В нея обясняваме какво представлява дрескодът, в кои ситуации се прилага и какви са правилата за всеки тип. Проверете!

Държите в ръката си покана за парти с етикет: „важи дрескод black tie“ и нямате представа какво означава това и как да се облечете? Ето едно ръководство, което ще разсее всички съмнения.

Дрескодът е набор от установени правила, които определят как да се обличате в дадена ситуация, на дадено работно място или за дадено събитие. Това са своеобразни правила за това какво трябва да носят хората, за да поддържат подходящ външен вид в даден контекст. Съществуват няколко различни вида дрескод – от много официален до ежедневен, подходящ например за работа или университет.

Допреди няколко десетилетия повечето представители на висшето общество отлично са съзнавали разлика между облеклото, което трябва да се носи на парти през деня (коктейл) и това, което трябва да се облече след 19:00 ч. (black tie). Никой не се изненадва, че по време на най-тържествените церемонии господата са носели фрак, бяла риза и папийонка, а жените – ръкавици. Днес подобни правила се прилагат в дипломацията, в кралския двор или на най-официалните гала вечери. Струва си да знаете правилата за дрескод, въпреки че не е задължително да ги спазвате стриктно, те могат да ви вдъхновят, особено когато избирате стилизация за важни събития.

Различаваме следните видове дрескод:

  1. Официален дрескод:
    • white tie,
    • black tie,
    • cocktail.
  2. Бизнес дрескод:
    • business formal,
    • business smart,
    • business casual.
  3. Дрескод casual:
    • smart casual.

Официален дрескод – formal attire е най-високото ниво на елегантност, което обикновено се използва при много официални събития като сватби, дипломатически банкети или държавни церемонии.

White tie – най-официалното западно вечерно облекло

Мъжки дрескод white tie: основният елемент на облеклото white tie е фракът – черно сако с едноредно закопчаване с дълги ревери, обикновено обшито с кадифе. Риза трябва да е бяла, с висока яка и маншети. Аксесоар трябва да бъде бялата копринена папийонка. С какъв панталон да съчетаете? За предпочитане е черен, с широки крачоли, обикновено с тиранти и сатенени ленти отстрани. Облеклото е допълнено с черни обувки от лачена кожа. Белите ръкавици често се носят като аксесоар.

Принц Уилям и херцогиня Катрин с празнични тоалети
Принц Уилям и херцогиня Катрин (снимка на WPA Pool/Getty Images)

Дамски дрескод white tie: дълга бална рокля, елегантни високи токчета, често в черно или сребристо, за да подхождат на вечерното облекло. Аксесоар могат да бъдат дългите копринени ръкавици. Поясът също е често срещано допълнение към облеклото, особено в дипломацията. В балната зала косата се носи прибрана на фиби.

Black tie – елегантно вечерно облекло

Black tie – дрескод, който е по-малко официален от white tie, но все пак изисква елегантност и внимание при обличането. Често се използва за вечерни събития със средно ниво на официалност, като например:

  • банкети;
  • благотворителни гала вечери;
  • театрални премиери;
  • сватбени церемонии.

Облеклата black tie са обикновено елегантни и класически, но все пак позволяват известна свобода при избора на кройка и аксесоари, което дава възможност за изразяване на индивидуален стил. Ако търсите стилизация за сватба или корпоративен банкет – black tie е точното нещо!

Кирстен Дънст и Джеси Племънс с елегантни стилизации
Кирстен Дънст и Джеси Племънс (снимка: Кевин Мазур/GettyImages)

Прочетете също >>> Какво да облечете за сватба вместо костюм?

Мъжки дрескод black tie: основният елемент на облеклото black tie е смокингът. Той може да бъде черен или тъмносин, със сатенени кантове по панталона и по маншетите на сакото. Той ще се съчетае с бяла риза с двойни маншети (т.нар. френски маншети) и класическа яка. Вратовръзката трябва да е копринена, черна или в друг тъмен цвят. Подходящите за него са черни, кожени официални обувки оксфордки с лачена горна част.

Дамски дрескод black tie: дълга, вечерна рокля, често в черно или тъмно, но други приглушени цветове също са приемливи. Роклята може да е с права кройка и да показва повече от тялото. Въпреки това тя трябва да е дълга, за black tie препоръчват високи токчета и клъч.

Коктейл – средно официално облекло

Коктейлният дрескод е стил на обличане, който се използва на коктейли, банкети, сватби и други елегантни събития със средна степен на официалност. Това е по-непринудена алтернатива на дрескода black tie, но все пак изисква съответното ниво на елегантност и класа. Наименованието коктейл се отнася за събития, на които се сервират коктейли, като например банкети тип „коктейлно парти“, сватби, приеми или благотворителни гала вечери.

Maitê Faitarone с коктейлна рокля
Майте Файтароне (снимка: Daniel Zuchnik/GettyImages)

Прочетете също >>> Рокля на цветя – за сватба, за всеки ден и за работа. Вижте, как да я стилизирате!

Мъжки коктейл дрескод: мъжете носят класически костюм в тъмен цвят. Може да бъде с едноредно или двуредно закопчаване, с подходящи панталони. Под него се слага бяла или пастелна риза, обикновено с класическа яка. Възможни са и модели в други ярки цветове, като розово, синьо или лилаво. Визията може да бъде допълнена с класическа копринена вратовръзка, която може да бъде с по-изразителен цвят или шарка от тази от дрескода black tie. Завършете я с кожени обувки оксфордки или дерби, които подхождат на цвета на костюма.

Модел със сив костюм Hugo

Мъжки костюми в MODIVO

Дамски дрескод за коктейл: това разбира се е коктейлна рокля, обикновено с дължина до коляното или малко по-къса. Цвят и стил на роклите може да варира от класически черни до по-изразителни и цветни. Към роклята можете да носите елегантни обувки с висок ток, сандали с ток или балеринки. Чантата клъч или елегантната вечерна чанта ще допълнят визията. Облеклото може да бъде допълнено и с елегантен шал.

Бизнес дрескодът се използва на работни места със средна до висока степен на официалност, като например корпоративни офиси и бизнес срещи. Знаете ли телевизионния сериал „Костюмари““? Там бизнес дрескодът може да се види в най-добрия му вид!

Дрескод business formal

Business formal е официалното делово облекло, което се изисква за официални срещи в бизнес, финансова, юридическа,политическа среда и академични форуми. Мъжете обикновено носят тъмен костюм, бяла, екрю или светла риза, изчистена или с деликатен десен. Ризата може да има маншети с копчета за ръкавели и твърда яка, но не е допустимо да има яка с копчета. Вратовръзката е изработена от коприна, изчистена или с фина шарка. Обувките трябва да са черни.

От друга страна, дамското бизнес облекло се състои от класически костюм, т.е сако с пола или панталон – изчистени или с лека текстура. Блузата трябва да е в светъл, нежен цвят и без декоартивни елементи. Предпочитат се затворени обувки на среден ток, както и елегантни, деликатни аксесоари, като класически, дискретни бижута в малко количество. Освен това деликатният грим и прибраната коса подчертават професионалния вид.

Модел със сако Maryley

Дамски сака и блейзери от MODIVO

Дрескод business smart

Business smart – позволява някои отклонения от правилата на дрескода business formal: въвеждане на повече цветове, а за жените –отклонение от костюма в полза на рокля или съчетание, състоящо се от блуза и панталон или пола.

Прочетете също >>> Модерни дрехи за офиса в casual style

Александра Перейра с кремав комплект
Александра Перейра (снимка на Едуард Бертелот/Getty Images)

Business casual – кога можете да се отпуснете?

Business casual – вид дрескод, който съчетава професионализъм с удобство и малко по-свободен стил. Това е дрескод, използван на работни места, където се изисква известна елегантност, но не задължително официалност, характерна за дрескода business formal.

В business casual мъжете могат да носят чино или текстилни панталони, като често ги съчетават с поло или пуловер. Обувките могат да бъдат и по-малко официални, като например кожени дерби или мокасини вместо класически оксфордки. При жените вариантите са също толкова гъвкави – текстилни поли или панталони вместо поли тип „молив“ или костюми, блузи, пуловери обувки с ток или елегантни балеринки.

При business casual важно е да се запази професионализмът, но в същото време стилът позволява известна свобода при избора на облекло, което може да окаже положително въздействие върху комфорта и атмосферата на работното място.

Модел със сако Boss

Мъжки ежедневни саката от MODIVO

Дрескодът casual е категория облекло, която осигурява известна непринуденост и неформалност, като същевременно поддържа определено ниво на спретнатост. Някога, когато за работа и партита се използваше официален или бизнес дрескод, облеклото casual е било облекло за уикенда. Днес, когато става въпрос за облекло, имаме много възможности за себеизразяване и много повече свобода в ежедневието. Въпреки това често търсената категория е smart casual или „изискано““ ежедневно облекло, което с удоволствие бихте избрали да носите на работа, когато не сте в домашния си офис.

София Гейс с облекло дрескод casual
София Гайс (снимка на Джереми Мьолер/GettyImages)

Какво означава smart casual?

Smart casual означава носене на подходящо спретнато и стилно облекло, но малко по-неофициално от традиционното бизнес облекло. При дрескода smart casual обикновено се избягват много официални елементикато костюми и вратовръзки, но все пак се поддържа професионален вид.

Smart casual за мъжете може да означава носене на чино или текстилни панталони вместо класически панталони за костюм, риза или поло вместо бяла риза и кожени обувки или мокасини вместо оксфордки. Можете да добавите и пуловер или сако.

Прочетете също >>> Стил smart casual – идеи за мъжки стилизации

За жените дрескодът smart casual може да означава носене на поли, текстилни панталони или рокли с по-свободни кройки, блузи или пуловери вместо класическата риза, както и обувки със среден ток или елегантни балеринки. И тук можете да добавите пуловер, блейзър или елегантна пелерина за допълнително изтънчаване.

Какво не е smart casual? Това не е анцуг, панталон с дупки или кожено яке. Ако са дънки – класически, тъмносини, едноцветни, без протрити елементи.

Днес за щастие всички модни насоки могат да се приемат с известна щипка дързост. Повечето работодатели отдавна са се отказали от дрескода. В каквото се чувствате добре – носете го с радост!

Главна снимка: Снимка: Pascal LeSegretain/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News