НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Символите на етикетите на дрехите – как да ги разчитаме правилно?

3 min.

Случвало ли ви се е вълнен пуловер да се свие с няколко размера след пране, а щампата върху тениска да се разтопи при допира с гореща ютия? Тези неща се случват на всички нас и затова е важно да следвате инструкциите за поддръжка, които се намират на етикетите на дрехите. Ако символи като ютия или зачеркнати кръгчета не ви говорят нищо, вижте моето ръководство! В него обяснявам как да разчитате етикетите за пране, гладене, сушене и избелване. С правилната грижа за деликатните тъкани, дрехите ви ще запазят формата, цвета и размера си за дълго.

Инвестираме все по-често във висококачествени материи като вълна, коприна или лен, затова си струва да се грижим добре за тях. Какво всъщност означават символите за пране? Производителите обикновено използват 5 символа, които означават:

  1. пране (съд с вода),

  1. избелване (триъгълник),

  1. гладене (ютия),

  1. сушене (квадрат), 

  1. химическо почистване (кръгче).

Едно от най-важните указания на етикета е това за пране. Той ви показва дали можете да перете дрехите си в пералната машина и ако да, на каква температура. Обикновено това е първата снимка на етикета и се символизира от съд с вода. Числото в него показва максималната температура, при която можете да перете изделието. А как изглежда символът за ръчно пране? Това е пиктограмата, изобразяваща съд с вода и потопена ръка. Обикновено се появява върху кашмирени и вълнени пуловери, копринени блузи и други деликатни материи, които не обичат високите температури. За да предотвратите повреда и свиване, перете внимателно – накиснете дрехата в леген с хладка вода и мек перилен препарат или настройте пералнята си на програма за ръчно пране. Някои етикети за пране имат допълнителни опции:

  1. Зачертан символ на пране – тези дрехи не бива да се перат нито в пералня, нито ръчно. Можете обаче да ги дадете на химическо чистене.

  1. Символ на пране с хоризонтална черта отдолу – означава внимателно пране. Можете да перете в пералня машина, но на деликатно пране.

  1. Символ на пране с две хоризонтални черти отдолу – означава само деликатно пране. Изперете дрехата на най-ниската температура и най-малки обороти.

Един от най-лесните за разгадаване символи върху етикетите на дрехите е изображението на ютия. Този знак ви показва дали дадена тъкан е подходяща за гладене и ако е, при каква температура. Ето и подробното значение на символите за гладене:

  1. Зачертан символ на гладене – дрехи обозначени с този символ не трябва да се гладят.

  1. Символът за гладене с една точка в средата – означава, че можете да гладите дрехата с максимална темпертура 110 градуса. Най-често това се отнася за дрехи от синтетични материи като вискоза и полиестер.

  1. Символът за гладене с две точки в средата – означава гладене на максимална температура 150 градуса. Най-често при тази температура може да се глади коприна и вълна.

  1. Символът за гладене с три точки в средата – означава гладене при максимална температура 200 градуса. Такова обозначение имат дрехите от лен и памук.

Втората маркировка върху етикета обикновено е триъгълника. Той ни информира дали изделието може да се избелва и хлорира. Това са важни символи, които трябва да запомните и които могат изключително да помогнат за удължаване на трайността на цветовете на дрехите ни:

  1. Празен триъгълник – дрехи с такова обозначение могат да се избелват.

  1. Зачертан триъгълник – информира, че използването на избелващи вещества е забранено.

  1. Триъгълник с диагонални линии в средата – означава, че могат да се използват кислородни избелващи препарати.

Маркировките за професионално химическо почистване обикновено са кръгче с буква в средата. Заслужава си да погледнете етикета преди да занесете дрехата на химическо чистене.

  1. Празно кръгче – такива дрехи можете да занесете на химическо чистене.

  1. Зачеркнато кръгче – не може да се почиства на химическо чистене.

  1. Кръгче с буквата „P” или „F” – сухо почистване в карбонатен разтвор или бензин.

  1. Кръгче с буквата „W” – разрешено е мокро почистване.

Последната маркировка на етикетите се отнася до сушенето на дрехите – символът е квадрат. Правилното сушене е също толкова важно, колкото и прането и гладенето, тъй като допринася за трайността на дрехите. Някои тъкани могат да се сушат в електрически сушилни, но други ще се повредят от топлината. По-долу ще намерите значението на всички символи за сушене:

  1. Квадрат с кръгче в средата – може да се суши в електрическа сушилня.

  1. Зачеркнат квадрат с кръгче в средата – не може да се суши в електрическа сушилня.

  1. Квадрат с кръгче в средата и една точка – може да се суши в електрическа сушилня при ниска температура.

  1. Квадрат с кръгче в средата и две точки – може да се суши в електрическа сушилня при нормална температура.

  1. Квадрат с три отвесни черти – трябва да се суши вертикално, най-добре на закачалка, за да се запази формата на дрехата.

  1. Квадрат с хоризонтална черта – трябва да се суши хоризонтално, напр. върху хавлия. Най-често при плетени пуловери, които могат да се разтегнат.

  1. Квадрат с две черти в левия горен ъгъл – трябва да се суши на сянка, за да не избелеят цветовете.

За повечето хора маркировката на етикетите на дрехите изглеждат безполезни и трудни за запомняне, но ако спазвате препоръките на производителите на дрехи, можете да носите любимия си пуловер или блуза дълги години.

Тази статия може да ви хареса >>> Екологичните материи са на мода – наръчник за екологични материи и дрехи

тенденции и съвети
Insta News