НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Как да подберете и сгънете кърпичка за джоб на сако?

2 min.

Кърпичката за сако не служи само като декорация. Тя е и завършващият щрих на мъжкото официално облекло, символ на добър вкус и грижата Ви към детайлите. Искате ли да научите как да съчетаете и сгънете перфектно джобната кърпичка? Отговорът ще намерите в тази статия.

Освен десена на кърпичката важен е и начинът, по който ще я сгънете. Имате за избор няколко метода.

Като начало бих искала само да отбележа, че не бива да бъркате понятията. Кърпичката за сако не е бутониера (бутониерата представлява дупката в ревера на сакото). За да изберете идеалната кърпичка е необходимо първо да решите от каква материя да бъде тя, а после да изберете десена. Не всяка матрия отива на всеки костюм, същото важи и за десена.

Бялата копринена кърпичка чудесно изглежда с тъмносиньо карирано сако на марка Vistula от лен и памук.

Най-добрите кърпички са тези, изработени от естествени материали, но както обикновено, те са по-скъпи. Най-висококачествените кърпички за джоб на сако са изработени от коприна, която не само перфектно отразява цветовете на десена, но има и елегантен блясък. Ето защо копринените кърпички са най-подходящи за официални и вечерни костюми.

Друга много популярна материя е ленът. Той е матов и леко неравен, но остава незаменим за лятото – за леки, ленени и памучни костюми.

Малко по-редки, но също заслужаващи внимание са кърпичките, изработени от памук и вълна. Вълнените кърпички са най-подходящи за сака от туид.

Внимание!

Памучните кърпички се мачкат повече от вълнените, ленените или копринените. Затова ако си изберете памучна кърпичка, постарайте се да бъде добре изгладена.

Сред десените на кърпичките можете да избирате до воля, имате за избор: гладки, със страничен кант, карирани, на точки и много различни и класически или по-интересни десени. Вероятно най-лесно ще Ви е да изберете гладка кърпичка, която да подхожда по цвят на вратовръзката или ризата.

Друго предложение са кърпичките със страничен кант – можете да подберете цвета на канта към десена на сакото или цвета на вратовръзката.

Пъстрите кърпички от своя страна могат да подхождат с един от цветовете си на десена на ризата, вратовръзката или костюма. Например шарена кърпичка в тъмно и светлосиньо ще подхожда най-много на светлосиня риза и тъмносиня вратовръзка. Кърпичката е чудесна възможност за пречупване на класическия подход към елегантния стил, точно както можете да видите на снимката по-долу.

Тук е постигнат един много свеж ефект благодарение на добре подбраните аксесоари. Папионката и кърпичката си подхождат по детайла.

Не забравяйте, че понякога детайлите са изключително важни, затова и добре подбраната кърпичка за сако може да промени облика на цялата ви стилизация. Затова си струва да се постараете при избора на джобната кърпичка.

Сгъването на кърпичката за сако едва ли е труден процес (особено ако сте почитатели на оригами), но си струва да запомните, че сгъването ѝ никога не трябва да е по случаен начин. Искам да Ви представя 7-те най-популярни начина на сгъване:

  1. TV fold (президентско сгъване)– най-формалният начин на сгъване, използван за балове, банкети, сватби и други официални събития – кърпичката се подава от джоба в права линия;

  1. Триъгълник – формално-всекидневен начин на сгъване, подходящ както за специални поводи, така и за ежедневни костюми, подава се триъгълник;

  1. Двоен триъгълник – още по-ежедневен начин на сгъване, формата на кърпичката представлява два припокриващи се триъгълника;

  1. Puff – екстравагантно сгъване за ежедневни стилове, кърпичката е с формата на облаче;

  1. Обърнат puff – небрежно сгъване, подходящо за ежедневни тоалети, кърпичката се подава под формата на стърчащи рогове;

  1. Dandy – начинът, по който се подава кърпичката представлява puff между два рога, много характерен начин, подходящ както за официални, така и за ежедневни поводи.

  1. Puff с дупка – наричан още приливна вълна, не банален, уникален начин на сгъване за ежедневие, кърпичката придобива триизмерна форма.

тенденции и съвети
Insta News