НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Мода в стил vintage – основни елементи от гардероба

3 min.

Достатъчно е да се огледате наоколо, за да забележите, че винтидж модата сега е на върха. Тази ситуация бе повлияна от изменението на климата, поради което дори в модната сфера започнаха да се търсят алтернативи за масовото производство на дрехи в съответствие с нарастващата тенденция за производство на по-малко отпадъци (less waste). Световно известните дизайнери също допринесоха за популяризирането на винтидж модата – те показаха на модните подиуми модели, облечени в стила на 60-те и 90-те години.

Така че ако Ви харесва тази модна тенденция, по-долу ще намерите списък на основни елементи от гардероба, които ще Ви помогнат да му придадете винтидж характер.

Във винтидж модата дънките играят изключително важна роля. Те не само красиво кореспондират с шарени ризи, флорални блузки и всякакъв вид пуловери, но носят в себе си и част от историята – в края на краищата те присъстват във всеки от предходните модни периоди. Ако обаче искате дънките да бъдат наистина #vintage, не бива да забравяте няколко неща:

  1. Избирайте модели, които не прилягат плътно към тялото. В този случай най-подходящи са модели с кройка mom jeans;
  1. Обърнете внимание на цвета – той трябва да изглежда така, като че ли по никакъв начин не е бил боядисван или стилизиран. Не бива да има изкуствени протривания, но всички равномерно изтъркани нюанси на черното или тъмносиньото са много подходящи;
  1. Заложете на култовите марки, които имат в себе си ценна история – Levi’s, Wrangler и Leе са най-популярните от тях

Искате да създадете гардероб във винтидж стил? Добавете към списъка на покупките си блузи, рокли и поли с флорален мотив. Те припомнят прекрасните 90-те години, подмладяват и придават непринуденост на всяка стилизация, а това е най-важното в ретро стила. Съветвам Ви обаче да избирате мотив на цветя, който се състои от само бели цветя върху едноцветен фон.

Джин Дамас, една от предшественичките на парижкия винтидж стил, има в гардероба си множество женствени дрехи с дребни флорални мотиви.

Ако търсите елемент от гардероба, с които лесно можете да придадете на стилизацията си винтидж характер, това определено е един от „пуловерите на баба“. Нека наименованието, което използвам, не Ви обезкуражава! Споменатите пуловери имат за цел да припомнят онези модели, от които най-много можете да намерите в гардероба на майка Ви или баба Ви – ажурни, в пастелни цветове, прилягащи към тялото жилетки или обемни и шарени, напр. на райета.

Пуловер на райета и култовите дънки Levis 501 е най-простата рецепта за винтидж стилизация.

Инфлуенсърките – почитателки на винтидж стила – обожават дънкови ризи напомнящи тези, които преди години са носели нашите бащи. Защо? Тъй като са абсолютно многофункционални. Ако вече имате такава риза, можете да я завържете на кръста върху всяка рокля, да я пуснете в по-свободни панталони или да я наметнете небрежно върху бяла тениска и карирана пола. Независимо от това, как ще стилизирате вашата дънкова риза oversize, тя винаги ще бъде елемент от ретро гардероба.

Независимо от стила, който предпочитате, има такива дни, в които просто не знаете, какво да облечете. В тези ситуации ще Ви помогне… минималистичният тишърт с надпис. Може да изглежда (или дори да бъде) леко износен, може да бъде взет назаем от гардероба на приятеля Ви. Достатъчно е отпред да има надпис, за предпочитане такъв, с който по някакъв начин не се идентифицирате. Пъхнете го в дънките mom jeans, сложете класически боти и… готово.

Съвет на стилистка:

Тишъртът с надпис ще изглежда страхотно, ако го облечете под кардиган или сако в стил винтидж.

Създаването на летни стилизации във винтидж стил определено е по-лесно от създаването на такива за най-студените дни в годината. Това не променя факта, че можете да носите винтидж стил през цялата година! Всичко, от което се нуждаете, е топло дамско кожено палто или кожух за есенно-зимния сезон. По-долу Ви представям и двете предложения.

Топлото кожено палто във винтидж стил е перфектно предложение за зимата. Изглежда красиво с прости тъмносини дънки и велурени боти (за които ще спомена по-късно).

Ако обаче не сте почитателка на кожите с косъм (нито естествените, нито изкуствените), чудесно решение може да се окаже дамски кожух във винтидж стил. Изберете кремав (както на снимката по-горе) или класически – карамелен със светла вътрешна част.

Обувките в стил винтидж са допълнение на стилизациите в този дух. Най-добре ще изглеждат оldschool моделите на култови сникърси (ако нямате достъп до такива, изберете бели сникърси или обувки в стил ugly boots), или пък всякакъв вид кожени или велурени боти, ботуши, оксфордки и балеринки. Колкото по-износени, толкова… по-добре!

Помните ли обувките с дебел ток и платформа, които носеха героините от серийния филм Friends или вокалистките на групата Spice Girls? Вдъхновете се от тях при създаването на винтидж комбинации.

Нищо не придава винтидж характер на стилизацията повече от аксесоари с видимо износени. Това може да бъде кожена чанта от майка Ви, кърпа, намерена в гардероба на баба, големи очила без диоптър или златно колие предавано от поколение на поколение. Ако нямате достъп до такива съкровища, днес в магазините ще намерите редица аксесоари, стилизирани като стари. Сама решете, кои са най-подходящи за Вас!

Стилът винтидж обича аксесоарите. Не трябва да изберете само един от тях – съчетайте колан, чанта и очила в една стилизация.

тенденции и съвети
Insta News