НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Най-модерните дамски обувки за сезон есен-зима 2023/2024. Преглед на модните подиуми

3 min.

Какви обувки ще бъдат модерни през есента и зимата на 2023/2024 г.? Тенденциите за този сезон се въртят около удобството и класиката с нотка екстравагантност. На модните подиуми преобладаваха ботушите над коляно, островърхи обувки в стила на 80-те години и любимите на французойките балеринки. На мода се връщат също така тежките боти и масивните мокасини. При толкова голямо разнообразие едно е сигурно – всяка дама ще намери перфектния чифт за себе си този сезон! Ето кои са най-модерните дамски обувки за есента и зимата на 2023/2024 г. от модните подиуми, които скоро ще се появят и по улиците.

Елегантни чизми или удобни мокасини? Изберете си модерни обувки за сезон есен-зима 2023/2024!

Много ефектни и идеални за студените дни са ботушите над коляното. През следващия сезон те ще се съчетават добре с мини поли, кожени шорти, а както показа марка Gestuz – и с рокли тип сако. Дизайнерите не бяха единодушни по отношение на моделите. На модния подиум на Стела Маккартни, Валентино и Phylosophy се появиха чизми по крака на висок ток, докато Isabel Marant популяризира ботушите с широка горна част.

есенни чизми на марка Gestuz
Fot. Matt Jelonek/Getty Images
високи есенни ботуши Изабел Марант
Isabel Marant
Fot. Stephane Cardinale – Corbis/Getty Images

Разнообразието от високи ботуши се отнася и за материала, от който са изработени. Можете да избирате сред ботушите от гладка естествена кожа, ботуши от велур в нюанси на кафявото и латексови модели, напомнящи естетиката на 2000 г. Едно е сигурно – високите ботуши над коляното са модел, който ще бъде в бъде на мода и през следващите сезони.

Разглеждайки колекциите на водещите модни къщи за сезон есен/зима 2023/2024, няма как да не забележим, че дизайнерите искат да върнат модата за масивни затворени обувки, особено мокасините с дебела подметка. Други обувки, вдъхновени от мъжката мода, също ще бъдат на мода за дамите тази есен – от оксфордки с връзки през елегантни обувки с катарами до кожени обувки тип дерби. В това, че мокасините ще бъдат на мода през есента на 2023 г., ни убеждават с колекциите си марки като Miu Miu, Giorgio Armani и Tod’s

Има обувки, които не се нуждаят от специално представяне, тъй като се появяват всеки сезон. Отличен пример за това са обувките на ток, които се носят през цялата година. Модерните дамски обувки за есента и зимата на 2023/2024 г. обаче имат един отличителен елемент – заострени върхове. Saint Laurent, Tory Burch и Schiaparelli предлагат класически черни обувки на ток със заострени върхове, напомнящи за модата на 80-те години. Модна къща Valentino избра модел с капси. Ferragamo, от друга страна, популяризира необичайни форми на токчетата. Който и модел да изберете, функцията им е същата. Обувките на ток са чудесно допълнение към елегантните аутфити за офиса и шикозните тоалети за вечерно излизане.

обувки на ток със заострени върхове
Tory Burch
Fot. Slaven Vlasic/Getty Images

Те се появиха на модните подиуми в колекциите за пролет-лято още през 2022 г. и по всичко личи, че ще останат сред модните тенденции за по-дълго време. Балерините, защото за тях става въпрос, са най-удобните дамски обувки за сезона. Модерните балеринки за есента на 2023 г. включват модели с мека кройка и нежна декорация под формата на панделка (Cormio и Tod’s), както и модели в стил Мери Джейн с декоративно закопчаване. Присъствието на любимите обувки на французойките в есенните тенденции доказва, че балеринките не са подходящи само за пролетта или лятото. Те могат да се носят и през студените месеци – достатъчно е да ги съчетаете с дълга плетена рокля или вълнени чорапи до коленете.

Моделът е облечен с дълга бежова плетена рокля и бежови балеринки
Tod’s
Fot. Estrop/Getty Images

Когато става въпрос за модни дамски обувки за сезон есен-зима 2023/2024 г., списъкът не може да бъде пълен без ботите в гръндж стил. Наред с кубинките, този сезон дизайнерите популяризират масивните боти в стил „байкър“. С какво се отличават те? С най-различни катарами и грайферна подметка. Трендсетърките доказаха, че кожените модели могат да се носят целогодишно и да се съчетават с всичко – от ефирни бохо рокли до минималистични ансамбли с вълнени палта и спортни комплекти или анцузи.

Моделът е облечен със сиво вълнено палто и черни тежки боти тип байкър
Max Mara
Fot. Victor VIRGILE/Getty Images

Сезонът есен/зима 2023/2024 също ще се отличава с множество блестящи акценти, и то не само за новогодишната нощ. Дизайнерите за пореден път ни убеждават, че среброто може да се носи и в ежедневие – като например под формата на металически ботуши или брокатени балеринки. На модния подиум на Valentino преобладаваха минималистичните стилизации, в които лъщящите аксесоари заемат централно място, докато модна къща Missoni ги превърна във фон за цветните си дрехи.

Моделът е облечен с бяла риза, сини дънки и сребристи металически балеринки с декоративна пантелка
Valentino
Fot. Pascal Le Segretain/Getty Images

Обувките на платформа са лансирани за първи път през 30-те години на ХХ век от Роже Вивие и Елза Скиапарели, но популярността им достига своя връх през 70-те години на ХХ век. През 90-те години репутацията им е подкрепена от групата Spice Girls. По-късно те се завръщат още няколко пъти, но никога не са били толкова голям хит, колкото са сега. Кои обувки на платформа ще бъдат на мода през сезон есен-зима 2023/2024 г.? Balmain и Akris залагат на класиката и популяризират велурени обувки с дебела подметка. Roberto Cavalli предлага бохо визия с готически нотки под формата на боти на платформа с връзки.

Моделът е облечен с кожено яке и черни боти на платформа с връзки
Roberto Cavalli
Fot. Justin Shin/Getty Images

Тази статия също може да ви хареса >>> Модни тенденции за есен-зима 2023/2024 в дамската мода – вижте най-модерните дрехи и аксесоари за този сезон!

Главна снимка: Pietro D’Aprano via Getty Images

тенденции и съвети
Insta News