Търсене...

Power dressing – стилът на силните жени или стилът придаващ сила?

Фактът, че жените имат голяма сила, е неоспорим в днешно време. Те успешно започват собствен бизнес, участват активно в политическия живот, те са активистки, чиито действия променят света и хода на историята. Но има ли стил на обличане, който да помага на жените в техния успех? Или пък е обратното – дали преуспелите жени създават специфичен стил, който се асоциира с тях? Отговорът и на двата въпроса се крие в изследването на термина power dressing. Какво означава това? Какво влияние оказва модата през 80-те години върху този стил на обличане? Кои жени се смятат за икони на power dressing стила? И накрая, как да създадете тоалет, достоен за днешната преуспяла жена? За всичко това ще научите от тази статия.

Дамски костюми, вталени рокли или големи сака с широки рамене – power dressing-ът е стил, който доминира не само с бизнес сферите, но и на модните дефилета. Откъде се е появил и какво точно означава?

В буквален превод power dressing не означава нищо друго, а облекло на силата или силно облекло. Терминът се появява в обръщение в Съединените щати в средата на 70-те години на ХХ век, но набира популярност през 80-те години. Някога характерен предимно за бизнес дамите и жените занимаващи се с политика, сега този стил доминира по модните подиуми и в колекциите на водещи дизайнери, както и в уличната мода. Въпреки, че първоначално терминът се свежда до дамските костюми с панталони, вдъхновени от мъжката мода, които да им помогнат да спечелят авторитет, уважение и власт на работното място (особено в средите, където доминират мъжете), днес терминът power dressing се интерпретира по много други начини.

Въпреки, че в днешно време на жените вече не им се налага да се борят с дискриминацията във всяка сфера на живота, понятието „power dressing“ си проправи път в модния речник. Днес елегантното женско облекло е по-скоро проява на женска сила, самочувствие, власт, авторитет или успех. А тези ценности от своя страна могат да означават нещо различно за всяка жена. Затова “силното облекло” не е запазено само за бизнес дамите или за влиятелните жени от политическата сцена. Всяка от нас може да покаже своята сила чрез дрехите си, както и да си вдъхне сомоувереност с тях.

Power dressing-а достига върха на популярността си през 80-те години на миналия век. Тогавашната дамска мода е пълна със заимствани идеи от мъжкия гардероб, използвани от жените, които искат да променят света и да могат да се сравняват с мъжката част от обществото. Затова, ако търсите вдъхновение за модерно облекло, върнете се назад във времето и вижте какво са носили принцеса Даяна, Маргарет Тачър и Мадона по онова време. Сака с широки рамене и подплънки или с мъжка кройка, широки официални панталони с мокасини или оксфордки – олицетворение на power dressing-а от онези години.

Както и при другите модни тенденции, когато става въпрос за „power dressing-а“, отправната точка за инспирации трябва да бъдат добре познатите (повече или по-малко) представителки на този начин на обличане. Те от своя страна могат да бъдат разделени на популярни в миналото и днес.

Тази статия също може да ви хареса: Синя риза – стилизации в елегантен и ежедневен вариант >>>

Макар, че концепцията за „power dressing-а“ се заражда през 70-те години на миналия век и става най-популярна през 80-те, но само един поглед към историята на дамската мода показва, че сме си придавали самочувствие с дрехите много по-рано. Преди Маргарет Тачър да очарова света със своите костюми и брошки, а лейди Ди да се превърне в икона на стила, британската наследница, активистка и поетеса Нанси Кънард се появява на сцената през 30-те години на миналия век с мъжки сака и рокерски якета с широки рамене. За разлика от нея, дизайнерката сюрреалистка и съперничка на Коко Шанел Елза Скиапарели остава в историята на модата като новаторска бунтарка, която въвежда трендовете за носене на ярко розово, ципове и гащеризони.

През 80-те години на миналия век се появяват не само принцеса Даяна и Маргарет Тачър, но и младата Хилари Клинтън със стилните си сака с широки рамене, Мадона, която излизаше на сцената във феминистки корсети, или Джулия Робъртс, която приемаше филмови награди в тип мъжки костюми. Облеклото на Джоан Колинс в сериала „Династия“, стилът на Опра Уинфри от сребърния екран и на супермоделът Синди Крауфорд с нейния стил „след работно време“ също могат да послужат за вдъхновение от този период.

Кои преуспели жени са съвременните икони на този стил? Без съмнение една от тях е Лейди Гага, която демонстрира своята самоувереност с високите си токчета. Това е и Фийби Фило, която закрива ревютата на Celine с мъжки официални панталони. Това е Виктория Бекъм и нейните блейзъри с широка линия на раменете. Елизабета Франчи, която проектира рокли тип сако с удължена кройка. Това е и Клеър Ъндърууд, героиня от сериала „Къща от карти“, и Амал Клуни с нейните поли тип молив.

Познавате ли английската поговорка „fake it till you make it“? В свободен превод това означава „преструвай се, че правиш нещо, докато не го направиш“. Когато става въпрос за облеклото на силните жени, тя има свой собствен смисъл. Става дума за създаване на образа на преуспяла жена, преди още да сте постигнали успех. Това е един чудесен начин, който може да ви помогне да се почувствате по-силни, да се представите професионално и най-вече… да успеете. „Power dressing-а“ e също така елемент от ежедневието, който дава възможност на жените да работят в бизнес сферите, политиката и други области, в които се сблъскват с трудни ежедневни и амбициозни предизвикателства.

Как тогава да създадете стилизация от типа power dressing? Достатъчно е да имате в гардероба си няколко елемента, които да можете да комбинирате заедно за създаване на аутфит на преуспяла жена. Тези елементи са:

  1. Дамски костюм с панталон

  1. Сако тип boyfriend или с овърсайз кройка

  1. Бяла и синя риза

  1. Дамски костюм с пола

  1. Пола тип молив

  1. Класически тренчкот

  1. Обувки на ток

  1. Рокля в бизнес стил

Хареса ли ви тази статия? Споделете я!
тенденции и съвети
Insta News