НОВ СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! ОТКРИЙТЕ ТРЕНДОВЕТЕ >>>

Търсене...

Модни тенденции за есен-зима 2023/2024 в дамската мода – вижте най-модерните дрехи и аксесоари за този сезон!

3 min.

Този сезон дизайнерите залагат на вечни, минималистични елементи и са единодушни, че бързо преминаващите микротенденции трябва да бъдат заменени от модна класика. Вълнени якета в духа на power dressing, вратовръзки, заимствани от мъжкия гардероб, изкусителни рокли, които подчертават силуета, и карирани шалове – това са само няколко примера от това, което много скоро ще виждаме (и носим) по улиците на големите градове. Вижте кои тенденции за сезон есен-зима 2023/2024 г. можеха да се видят на модните подиуми в Париж, Лондон, Копенхаген, Ню Йорк и Милано.

За да ви помогнем да освежите гардероба си за следващите месеци, съставихме списък с 10-те водещи тенденции за сезон есен-зима 2023/2024 г. Добрата новина е, че някои от дрехите и аксесоарите в списъка вероятно вече са в гардероба ви!

Няма съмнение, че модерният минимализъм е тенденцията, която ще доминира в гардеробите ни през сезон есен-зима 2023/2024. Опростените и елегантни силуети се появиха на модните подиуми на всички големи модни къщи като: Fendi, Prada, Saint Laurent, Alexander McQueen и Salvatore Ferragamo – това са само някои от тях. „Quiet luxury“, или дискретният лукс, е противоположност на пищните модели с лога и изразителни щампи. Той се основава на вечните елементи от гардероба, изработени от висококачествени материали, като бяла риза, класически блейзър, добре скроени дънки или вълнено палто в основен цвят. Тази есен „дискретният лукс“ ще бъде една от най-интелигентните тенденции, благодарение на своята нестихваща актуалност.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 нов минимализъм
Salvatore Ferragamo
Fot. Victor VIRGILE/Getty Images

Сред модните модели за есента и зимата на 2023/2024 г. шотландското каре, както винаги, е на преден план. Този сезон обаче топ дизайнерите се отказват от гръндж естетиката и предлагат да се носят карирани цялостни визии и шалове в шотландския десен, но по елегантен начин. Този елемент от облеклото се появи в колекциите на Saint Laurent, Marni и Etro. Съчетайте карирания шал с клин и овърсайз сако с подплънки, за да създадете визия като от модно дефиле.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - каре
Saint Laurent
Fot. Peter White/Getty Images

Ако ви е омръзнало от ярките цветове и допаминовата тенденция в модата, гореспоменатият минимализъм със сигурност ще ви допадне, което пък е отразено и в модерните цветове за есента и зимата на 2023/2023 г. – сиво, кафяво, бежово и дуото черно и бяло. Не липсват обаче и по-оптимистични цветове. Този сезон наситената фуксия и кобалтът се заменят с пудрено розово, пастелно синьо и маслено жълто.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - пастелни цветове
Victoria Beckham
Fot. Victor VIRGILE/Getty Images

Дамските костюми за сезон есен/зима 2023/2024 са променили формата си. Дизайнерите се отдалечават от свободните и oversize модели, като този път залагат на модерна кройка, която препраща към стила power dressing. Характеристики? Силно подчертани рамене и подчертана фигура тип пясъчен часовник. Овърсайз сака, напомнящи на тези, заимствани от мъжкия гардероб, подчертаващи талията блейзъри с колани, и рокли с широки рамене можеха да се видят на модните подиуми на Balmain, Givenchy, Alexander McQueen и Saint Laurent.

Какви рокли ще бъдат модерни през 2023 и 2024 г.? Водеща тенденция, която се появява изключително често на модните подиуми този сезон, са прозрачните творения. Резултатът? Ново определение за вечерна визия, съчетаваща елегантност и фин сексапил. Прозрачни рокли с транспарентно бельо представиха моделите на Ermanno Scervino и Moschino. Nensi Dojak предложи изкусителни тоалети напомнящи нощници, а Miu Miu и Ferragamo залагат на „no pants look“ и предлагат бельото да се вижда.

Прочетете също: Топове тип бельо, дантелени сутиени и не само – как да носите дамско бельо в ежедневните стилизации? >>>

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - прозрачни рокли
Ermanno Scervino
Fot. Estrop/Getty Images

От няколко сезона насам черното палто е най-модерната връхна дреха, която се появява в тенденциите за сезон есен/зима. Както показват колекциите на водещите дизайнери за есента и зимата на 2023/2024 г., този вечен елемент от гардероба няма да изчезне от списъците със задължителни вещи на любителите на модата. На кой модел трябва да заложите, за да се откроите от тълпата? Заложете на черно макси палто с мъжка oversize кройка и подчертани рамене. Такива палта представиха Givenchy, следвани от Balenciaga, Stella McCartney и Dolce&Gabbana.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - черно палто
Givenchy
Fot. Victor VIRGILE/Getty Images

Минаха само няколко месеца, откакто моделът микромини на марка Miu Miu спечели сърцата на модните среди, но този сезон друга пола заема нейното място. Става дума за разкроената миди пола на модна къща Prada. Всичко сочи, че тя ще се превърне в следващия бестселър на обичаната от трендсетърките марка.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - миди пола
Prada
Fot. Estrop/Getty Images

Дрехите и аксесоарите, напомнящи за тенденцията McBling, т.е. модата от началото на 2000-те години, ще бъде още на мода през следващия сезон. Пайети, блестящи пера и тежки колиета от цирконий са украшенията, които дизайнерите охотно използваха в своите есенни и зимни колекции за 2023/2024 г. Те бяха представени предимно като елементи на вечерни тоалети, но не само. Независимо дали ще изберете блясъка от глава до пети или ще решите да заложите само на един привличащ вниманието елемент, тази тенденция не може да бъде незабелязана.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - сребристи дрехи
Valentino
Fot. Estrop/Getty Images

Дрехите напомнящи ученическа униформа, са типични за американския препи стил. Съвременната ученичка обаче се отличава от сдържания препи стил и носи мини пола и бяла риза в комбинация с вратовръзка, огромно сако и, разбира се, тежки боти. Този сезон вратовръзката е много повече от ученически аксесоар, защото моделите на модните подиуми на Valentino, Dior и Alexander McQueen я носеха в духа на power dressing-а – в комбинация с обемни тренчове, костюми с мъжки кройки и дори с разкроени рокли.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - аутфит с вратовръзка
Valentino
Fot. Victor VIRGILE/Getty Images

Най-новата тенденция за сезон есен-зима 2023/2024, която не може да бъде пренебрегната, е комбинацията от черно и бяло. В съответствие с идеята, че дрехите трябва да са лесни за носене, дизайнерите от водещите модни къщи предлагат безсмъртното дуо в съвременна форма. Майкъл Корс залага на бели ризи и макси поли, с широки кожени колани. Balmain черпи вдъхновение от силуета „new look“ на Dior с боксови якета и разкроени поли на точки. Dolce&Gabbana пък предлага съчетанието на класически костюм с бяла риза и вратовръзка. Ултрамодерните и донякъде строги силуети предвещават модата на една нова концепция за лукс, в която главна роля играе минимализмът.

Модни тенденции есен-зима 2023/24 - черно-бели стилизации
Michael Kors
Fot. Taylor Hill/Getty Images

Посетете сайта на магазин MODIVO.BG и комплектовайте сенно-зимния си гардероб по модерен начин!

Главна снимка: Jacopo Raule via Getty Images

тенденции и съвети
Insta News