Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Вискоза: какво е това? Дали вискозата е добра материя за дрехи?

3 min.

Вискозата се използва все по-често в облеклото. Кои са характеристиките на тази материя? Дишаща ли е, приятна ли е на допир и струва ли си да я предпочетем? Хайде да разберем!

Ще откриете вискоза в състава на топове, рокли, пуловери и дори панталони. Но дали е добра материя? Научете всичко за нея.

Чудите се какво е вискозата? Това е изкуствена материя, произвеждана от суровини на растителна основа, обикновено целулоза, която е преминала през химическа обработка.

Има няколко типа вискоза:

  • вискозна тъкан – тънка, мека и много фина, тя се дипли като сатен;
  • вискозно жарсе – топла и плътна, използва се в пуловери и зимни аксесоари като шапки и ръкавици;
  • бамбукова вискоза – произвежда се от бамбук и се обработва подобно на целулозата; този тип има терморегулиращи свойства.

Вискозната тъкан вече се използва толкова често, колкото и памукът. Въпреки че е изкуствена, тя имитира свойствата на естествените материи. Може да има матова или копринена повърхност, което я прави по-достъпна алтернатива на коприната. Освен това вискозата е безопасна за кожата и не предизвиква дразнене, поради което е добър избор както за дамско облекло, така и за мъжки дрехи.

Вискозата може би е единствената тъкан, която се използва и за топове, и за рокли, или се смесва с други тъкани, за да подобри техните свойства. За летни дрехи тя често се смесва с лен; така материята става по-мека и пада по-добре. Сместа от полиестер и вискоза позволява на кожата да диша въпреки наличието на изкуствени влакна.

Мачка ли се лесно вискозата?

Тази тъкан е много склонна да образува гънки, но това не винаги е недостатък. При всекидневните тоалети гънките създават непринудена, естествена визия. Все пак, ако не харесвате подобен стил, изберете смес от вискоза и полиестер или напръскайте със спрей за колосване преди гладене, за да запазите материята гладка за по-дълго време.

Дишаща ли е вискозата?

Чудите се дали вискозата е дишаща? Не се безпокойте – за разлика от синтетичните тъкани, изкуствените като вискозата имат същите свойства като естествените влакна. В това отношение вискозата е подобна на памук или лен – проветрива е и позволява на кожата да диша.

Разтяга ли се вискозата?

Важно е да знаете, че вискозата не е разтеглива тъкан. Тя обаче може да се смеси с еластан или спандекс, за да се подобри еластичността ѝ.

Вискозата печели все повече популярност и от тази универсална материя се правят дрехи като рокли, топове, ризи и дори панталони. Тя обикновено се използва и като подплата в блейзъри или палта и допринася дрехите да бъдат дишащи и удобни. Разберете какви модели от вискоза си струва да добавите към вашия гардероб!

Рокли от вискоза

Роклите от вискоза са без съмнение любима дреха – особено през лятото, но не само тогава. Меки, приятни на допир и красиво падащи, те са идеални за разкроени или ефирни модели.

Роклята от 100% вискоза е също и отличен избор за сватбен прием. Както споменахме по-рано, вискозата може да има копринена повърхност, подобна на сатен, което я прави идеална за модерните през този сезон макси рокли в стил lingerie.

Топове от вискоза

Ризите и топовете от вискоза са леки, дишащи и най-важното – много удобни. Тъй като материята се мачка лесно, най-добре е да изберете прилепнал модел или oversize модел с волани и набори.

Панталон от вискоза

През лятото панталоните от вискоза властват на модните подиуми и са част от колекциите на световни брандове като Gucci. Забравете коравите дънки и изберете ефирни панталони от вискоза тип palazzo с широки крачоли. Те предлагат перфектната комбинация от стил и удобство.

Пижами от вискоза

Пижамите от вискоза са елегантна и женствена алтернатива на памучните. Те може да включват горна част с дантела по края и къси панталони от коприна или да са комплект от горнище тип риза и къси панталони в тон с него. Това са две непреходни тенденции в дамското бельо.

Пуловери от вискоза

Пуловерът от вискоза е задължителен за есента и зимата (но не само за тези сезони!). Въпреки че не топли като вълната, той предлага комфортна температура и не предизвиква сърбеж. Плетивата от вискоза се разтягат повече от трикотажните дрехи, поради което прилягат меко и комфортно върху тялото .

Чудите се дали вискозата става за лятото? Абсолютно! Тя е дишаща, пропуска въздуха и в същото време поема влагата. Така дрехите ви остават меки и приятни на допир.

Най-добрата лятна вискоза е тази на основата на бамбук, която има топлоизолиращи и охлаждащи свойства като лена. Често се използва за пижами, но ето една добра новина: през този сезон са модерни ризи и панталони в стил пижама като елегантен избор за горещи дни, дори извън спалнята.

Вискозата е материя, която има нужда от известна допълнителна грижа, особено що се отнася до прането и гладенето. За да предотвратите свиването, перете при температури под 40°C, като избирате деликатен цикъл със слаба центрофуга. Избягвайте да използвате сушилня, за да предотвратите образуването на топченца, и не оставяйте дрехите да съхнат в близост до радиатори, за да избегнете свиването. Когато гладите дрехи от вискоза, включете ютията на ниска температура. Друг вариант е да ги гладите през парче плат.

Ако дрехата се е свила въпреки тези предпазни мерки, опитайте да я накиснете във вода с мек перилен препарат, за да омекотите влакната. Това може да помогне да възстановите първоначалната ѝ форма, въпреки че успехът не е гарантиран.

Главна снимка: Photo by Edward Berthelot/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News