Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Как да се облечете за театър? Идеи за елегантни визии за нея и за него

4 min.

Посещението на театър изисква специален стайлинг – елегантен, но и… впечатляващ, защото е перфектна възможност да се облечете съвсем различно от ежедневието. Класически сака, оувърсайз ризи или костюм в модерен вариант са само някои от предложенията, които можете да изберете. Вижте как да се облечете за театър, за да изглеждате едновременно подходящо и модерно.

Заедно с MODIVO ще завършите тоалета си за театъра. Разгледайте съветите и вдъхновението, които сме подготвили за вас.

Облеклото за театър трябва да бъде елегантно и стилно – така, от една страна, ще подчертаете уникалността на събитието, а от друга, ще изразите уважението си към актьорите и всички, които отговарят за организиране на представлението. Изберете класически комбинации или… впечатляващи, бални рокли.

Всичко зависи от важността на събитието – ако отивате на премиера в драматичен театър или на оперно представление, изисканото облекло е препоръчително. Освен това, ако в поканата е посочено, че се прилага дрескод white tie или black tie, е задължително дамите да носят дълга вечерна рокля, а господата – фрак или смокинг. За разлика от тях, по време на редовните представления и комедийните шоу програми има по-свободна атмосфера, която се изразява в полуофициален или дори непринуден стил.

Прочетете също >>> Дрескод – какво е това? Видове дрескод, правила

Още в началото на 20. век дрескодът в театъра е бил доста строг и на никого не би му хрумнало да носи нещо различно от вечерно облекло. В днешно време обаче правилата на savoir-vivre не са толкова строги, така че можете да си позволите повече свобода. Не искате да направите моден гаф и се чудите с какво е подходящо да отидете на театър? Необходимо е само да запомните няколко прости правила.

Независимо от естеството на представлението, сигурен вариант е визията да е в тъмни цветове, предимно черно и тъмносиньо. Блестящите златни или сребристи рокли или вталените червени тоалети е добре да се запазят за по-големи събития, като например премиера в Националния театър. Жените могат да носят рокли (официални, коктейлни или вечерни), поли или елегантни панталони. За господата най-добрият избор е костюм и риза, а при по-свободни представления – тъмни, гладки панталони, съчетани с ежедневна риза и сако.

Дженифър Лорънс с черна рокля
Дженифър Лорънс (снимка: Dominik Bindl/WireImage)

Това, което според правилата на savoir-vivre е по-добре да се избягва, е облекло за театъра, което силно разкрива тялото или още отдалеч се набива на очи с големи, маркови надписи. Също така е добре да не прекалявате с бижутата, особено ако самият тоалет е богат.

Вече знаете, че в театъра се прилага официален или полуофициален дрескод (в зависимост от ранга на събитието), но как да го претворите в завършен тоалет? Дамите могат да носят рокля и лека връхна дреха, например дамски блейзър или шал, както и да съчетаят разкроена, елегантна блуза с вталена пола или панталон тип „цигара“. Господата обаче предпочитат костюм или риза, съчетани със сако или лек вълнен пуловер. Разгледайте предложенията за готови комплекти, които сме подготвили за вас, и се облечете за театъра с MODIVO, където ще намерите най-модерните дрехи за елегантни поводи.

Бърза, проста, но същевременно бляскава идея за визия за театър е малката черна рокля, която въпреки по-късата си дължина се е превърнала в синоним на класа и елегантност. Съчетайте я с перлени бижута в стил Одри Хепбърн и дълги ръкавици, които ще придадат вечерен характер на цялата визия. Ако роклята е с голи рамене, добре ще се комбинира с дълъг шал, който може да бъде изработен материя с деликатен блясък.

Когато отивате на премиера, заменете изчистената рокля с такава с пайети, която ще привлече повече внимание. За да изтънчите малко визията и да изглеждате по-модерно, съчетайте я с голям блейзър, преметнат през раменете. Съчетайте го с обувки с висок ток или с нисък ток (котешките токчета са хит през този сезон), проста чанта клъч и дамският тоалет за театър е готов.

Хейли Бийбър с къса черна рокля
Хейли Бийбър (Dimitrios Kambouris/GettyImages)

Прочетете също >>> Дължина на роклята към обувки на ток? За това си струва да помните

Коктейлна рокля за театър или макси рокля са задължителни за представления, на които важи вечерният дрескод. За модерен привкус ги заменете с дамски костюм – класически, втален или „тъкмо обратното – със свободна, леко мъжка“ кройка, която е една от най-горещите тенденции през този сезон.

Харесвате ли оригинални и модерни визии и искате ли да сте в крак с тенденциите? Ако е така, изберете тоалет с бяла оувърсайз дамска риза, която е колкото елегантна, толкова и удобна. Пуснете я свободно върху черен панталон с ръб или я приберете в колана на разкроена пола с висока талия. За да подчертаете тази минималистична визия, изберете големи, ефектни бижута – обеци с висулки и чанта със златни или сребърни елементи. Хит в колекцията пролет-лято 2024 са и 3D цветята, които се появяват под формата на чокър или… брошка за обувки.

Кайа Гербер с аутфит с големи размери
Кая Гербер (снимка: Jacopo Raule/Getty Images)

Класическото облекло за театър, което включва вталена риза, сако и панталон тип цигара, също няма да излезе от мода. Ако искате да освежите малко една такава визия, вместо вталеното облечете оувърсайз сако или връхна дреха с велурено, леко лъскаво покритие. Класическа кройка, но в забележителен цвят, също е вариант да се отличите в тълпата.

Джиджи Хадид с втален блейзър
Джиджи Хадид (снимка: Michael Loccisano/Getty Images)

Съставянето на мъжка визия за театър не би трябвало да създава много проблеми. За впечатляващо оперно представление или престижна премиера носете фрак или костюм от три части, съчетан с класическа изчистена бяла риза. Кожените обувки и папийонката ще бъдат идеалният завършек на визията. Звучи ви скучно ли? Най-големите звезди залагат именно на класиката и вие можете да бъдете сред тях. Не е задължително да избирате черното; сивите и тъмносините съчетания изглеждат по-модерни и също толкова изискани. Важно е само панталонът и сакото да са подходящи за фигурата – дрехите за театър не трябва да са прекалено къси или прекалено широки.

Андрес Веленкосо Сегура с елегантен костюм
Андрес Веленкосо Сегура (снимка на Едуард Бертелот/Getty Images)

Когато атмосферата на представлението е по-неформална, ще се оправдае стил smart casual, който се основава върху удобни, но елегантни дрехи. Върху бяла риза носете мъжки пуловер с V-образно деколте, от което ще стърчи яката и маншетите. Обърнете внимание той да бъде изработен от естествени материали – вълна, вискоза или памук, които позволяват на кожата да диша. Интересно стилно допълнение към такава визия е и папийонката, която може да има оригинален дизайн.

Прочетете също >>> Стил smart casual – идеи за мъжки стилизации

Ако искате да изглеждате стилно, сложете мъжко сако във фино каре и изчистена риза в ненатрапчив цвят(не забравяйте, че пастелните цветове властват този сезон). Допълнете визията с чино панталон и оксфордки или мокасини, за да създадете модерен и подходящ за случая стайлинг само за няколко минути.

Главна снимка: Edward Berthelot/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News