Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Кашмирът – какъв вид вълна е това и защо трябва да инвестирате в кашмирени дрехи

3 min.

Кашмирените дрехи са не само луксозни, но и удобни. Те са непреходни,универсални и благодарение на качествената обработка на материята изглеждат винаги елегантни – дори когато става дума за ежедневен пуловер. Научете какви са характеристиките на този вид вълна и защо си струва да инвестирате в нея.

Мечтаете за кашмирен шал, пуловер или палто? Научете някои от причините, заради които трябва да си ги купите.

Искате да знаете какво е кашмир? Това е вид вълна, добивана от кашмирски кози, които се отглеждат в Азия. Тя е била позната още в древността и дори тогава я смятали за луксозна стока. При това тя още се произвежда ръчно по традиционни методи, което оказва влияние върху ценатаѝ.

Нишките са изключително фини (с дебелина до 18 микрометра, като 1 микрометър е 1/1000 от един милиметър), поради което кашмирът е лек и приятен на допир. Нещо повече, той има отлични сгряващи свойства – 10 пъти по-топъл е от овча вълна. Освен това е антибактериален и антистатичен (не привлича прах).

Кашмирени дрехи могат да се носят както през зимата, така и през лятото, тъй като този вид вълна има терморегулиращи свойства. Що се отнася до практическите предимства – той не дразни кожата, не поема миризми и почти не се степва.

Поради всичко това кашмирената рокля, палто или пуловер е добра инвестиция въпреки високата цена. Внимавайте обаче откъде купувате дрехите си – тъй като кашмирът е най-скъпата вълна, той често се фалшифицира. Как да познаете дали е истински? Има два начина:

  • Тест с огън – поставете няколко нишки върху огън; ако замирише на горяща козина и от нишките остане само пепел, можете да сте сигурни, че това е кашмир.
  • Тест с вода – навлажнете леко материята и я помиришете; истинският кашмир мирише като мокро животно (но не неприятно).

По-щадящ метод е да смачкате материята – кашмирената вълна скоро ще си възвърне първоначалната форма, без видими гънки по нея. Освен това тъканта ще ви се струва топла при допир.

Ненатрапчив лукс и стари пари: това са двата стила, които увеличиха популярността на кашмира през последните сезони. Това, на което трябва да заложите най-вече, са пуловерите, палтата и шаловете, и ние сме подготвили някои предложения за тоалети за вас.

Преди да стигнем до тях обаче, ето един съвет – изберете непреходни, класически кройки и неутрални цветове, които са подходящи за капсулен гардероб. Това ще гарантира, че дрехите от последните колекции няма да станат демоде само за няколко месеца.

Прочетете също >>> Quiet luxury или „тихият лукс“: тенденция, която завладя 2023 година

Кашмирен пуловер – задължителен елемент във всеки гардероб

Ако цените комфорта и стила, дамският пуловер от кашмир трябва да присъства във вашия гардероб. Това може да е модел с къси или дълги ръкави, със закопчаване с цип или без. Простият модел пуловер с полуполо яка и рипсени краища отива на почти всеки аутфит. Играйте с различни текстури и съчетайте пуловера с кожена пола или елегантни дънки в тъмен нюанс.

Стилът oversize е на мода този сезон – хитът е oversize кашмирен пуловер с паднали рамене, и не само за есента. Носете го с ленена maxi рокля и го комбинирайте с ултрамодерни сникърси Gazelle от adidas.

Дамски палта от вълна и кашмир

Търсите универсална, но елегантна връхна дреха? Заложете на дамските палта от вълна и кашмир, които са топли и удобни. Изберете модел в сиво, бежово или различни оттенъци на кафявото.

Прочетете също >>> Дамско преходно яке: тези модели са най-модерни!

Кремавото кашмирено палто с кройка тип халат е подходящо допълнение както за ежедневни, така и за вечерни тоалети. То е свободно, удобно, а коланът красиво подчертава талията. Комбинирайте го с блуза с поло яка в същия цвят, но с няколко нюанса по-тъмно.

Разгледайте и палта с проста квадратна кройка. Детайли като дълъг завързващ се колан или големи джобове ще придадат на класическата дреха модерна свежест.

Кашмиреният шал – елегантен аксесоар

Друг задължителен елемент за вашата есенно-зимна визия е кашмиреният шал. Той е мек, топъл, а най-важното е, че не дразни кожата на врата.

С него ще завършите вечерния аутфит, съставен от maxi рокля и елегантно палто, или ще допълните визията си в градски стил – панталон с прилепнал силует, късо яке с козина и бейзболна шапка.

Ще можете да носите кашмирените дрехи с години, ако се грижите за тях както трябва. Преди всичко, не ги перете в автоматична пералня, правете го винаги на ръка. Първо накиснете дрехите в студена вода, после добавете мек перилен препарат (никога не използвайте избелващи вещества). Не търкайте материята – вместо това я масажирайте. После изплакнете кашмира в студена вода – не използвайте омекотител, тъй като от него нишките натежават. Накрая внимателно изцедете излишната вода, без да извивате дрехата. В идеалния случай цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от 15 минути.

Разстелете изпраните дрехи, за да изсъхнат. Изберете място, което не е непосредствено до радиатори и прозорци, тъй като излагането на пряко топлинно въздействие или слънчева светлина може да се отрази неблагоприятно на материята.

По кашмирените дрехи може да има гънки след прането. За да ги изгладите, настройте ютията на ниска температура и поставете върху вълната парче памучен плат (например чиста кухненска кърпа).

Тъй като кашмирът има хигроскопични свойства и поема добре влагата, съхранявайте го на сухо и проветриво място. Може да поставите малко безцветна тънка хартия във вашето палто или пуловер. Също така избягвайте да носите едни и същи кашмирени дрехи няколко поредни дни – изчакайте поне 24 часа, преди да ги използвате отново. Това ще позволи на нишките да възвърнат естествено формата си, а тъканта ще се проветри, което ще удължи живота ѝ.

Главна снимка: Jeremy Moeller/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News