Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Какво представлява бохо стилът? Открийте стилизациите в тон с фестивалната мода

5 min.

Днес широката гама от бохо дрехи и аксесоари ни кара да приемаме този стил като напълно естествен. Струва си обаче да си спомним, че преди да навлезе в масова употреба, той е бил много повече от модна тенденция. Той е бил част от една контракултура и начин да се демонстрира не само различен стил на обличане, но и начин на мислене. Въпреки че сега се свързва предимно с хипи модата от 60-те и 70-те години на ХХ век, историята му е много по-дълга. Вижте как се е родил бохо стилът!

Вижте историята на бохо стила, неговите характерни елементи и научете, как да създадете интересен аутфит

Преди повече от 200 години терминът „бохем“ е означавал оригинален стил, който обикновено се е свързвал с художниците от онова време, писателите и някои ексцентрични интелектуалци. Първите споменавания на термина са от края на XVIII в. – времето на Френската революция. Художниците по онова време живеели в бедност и носели стари дрехи. Когато икономическото положение се стабилизирало, те били тези, които не се отказали да изразяват себе си чрез дрехите, които се превърнали във важно изразно средство за тях. Техният стил се свързвал донякъде с начина на живот на ромите. Тази вдъхновяваща и колоритна представа за себе си се превръща по-късно в нещо като контракултура, която се свързва с творчеството, артистичното изразяване и подхода с неуважение към наложените социални структури.

ажурена бохо рокля

Стилът се налага в средата на XIX век. Тогава представителите на романтизма се свързват все по-тясно с френската бохема. В техните тоалети започват да проникват ориенталски шарки, цветни материи и вдъхновение от средновековната мода. С времето бохемският стил се развива, докато започне да се свързва с идеология, която не се подчинява на приетите социални норми. Въпреки това, както понякога се случва с модата, запазена за определена група, с течение на времето тя започва да навлиза в масовия живот. В началото на XX век това се случва благодарение на дизайнера Пол Поаре. Дизайнерът вплита в колекциите си етнически елементи, включително такива, свързани с руската и близкоизточната култура. Бохемските арт движения придобиват нов смисъл през 60-те години на ХХ в. Тяхната цел е да предефинират модата. По времето, когато хипитата се противопоставят на традиционния начин на живот, стават популярни нови модни тенденции – етнически рокли, бродерии, цветни щампи и ресни.

бохо аутфит за фестивал

Стилът бохо съчетава различни елементи – интересен подход към хипи облеклото, цветни и смели етнически модели, както и любов към винтидж модата, което във време, когато трябва да се съизмерваме със социалната отговорност на една цяла индустрия, изглежда не само интересно, но и много необходимо.

Списъкът на дрехите в стил бохо е доста дълъг, защото този стил включва множество кройки, тъкани и модели, благодарение на които дори обикновените модели да започнат да се вписват в него. Идеални примери за това са дънковите чарлстони, дънковите якета и елеци. Приемаме ги за класика, но те също се вписват в бохо стила. Роклите – шарени, дантелени или плетени на една кука – също са сред най-популярните облекла, които го определят. Не бива да пропускаме свободните туники, блузи и панталони – често съчетани с характерни шарени материи или други детайли като пискюли, ресни или мъниста.

Гита банка с чарлстони
Photo by Streetstyleshooters/Getty Images

Аксесоарите играят много важна роля в бохо стила. Често именно благодарение на тях стилът ни придобива желания характер. Сред най-популярните са: чанти с ресни, каубойски ботуши, бандани с пайети, шапки с периферия, колани с декоративни катарами, както и много класически модели, които благодарение на характерните си щампи, бродерии, мъниста или други детайли стават част от бохо тенденцията.

Гита Банко с бохо рокля и чанта с ресни
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Бижутата в стил „бохо“ често са ръчно изработени накити, като тези които са изработвали на времето хипитата. По тази причина те могат да включват ръчно изработени колиета, гривни и пръстени с мъниста. Бохо стилът включва и ресни, камъни и метални елементи. Общата тенденция, която се отнася за всички бижута в стил бохо, е максимализмът. Защо да се ограничавате с едно мънисто или пръстен, когато можете да носите няколко.

бохо бижута
Photo by Jeremy Moeller/GC Images

Стилът бохо в дамската мода се отнася за целия гардероб, но най-важни са роклите. Няма един конкретен модел, има няколко основни типа. Проверете кой от тях най-добре подхожда на стилизацията, която искате да създадете!

Дантелените рокли се вписват идеално в стила бохо. Те най-често са бели. Дължината обаче не е уточнена, така че бялата дантелена рокля в стил бохо може да бъде в мини, миди или макси вариант, а асиметричните модели не са рядкост. Популярни са и декорациите под формата на харбали или комбинирането на няколко различни материи. Така че, когато търсите перфектната рокля в стил бохо, можете да избирате измежду множеството модели.

бежова ажурена бохо рокля с изрязани отвори
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Бохо стилът не е свързан само със специфичните модели, но и с етническите десени. Поради тази причина една от най-популярните бохо рокли е тази с принт. Номер едно сред тях са тези, които стигат до земята. Пъстрата бохо макси рокля е за жени, които харесват цветните визии и не се страхуват да комбинират цветове и принтове.

цветна, дъла бохо рокля
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Хипи модата често се основавала на ръчно изработени, украсени дрехи и аксесоари. Много хора също така предпочитали да създават гардероба си от нулата и сами шиели или плетели дрехи. Поради тази причина не липсват модели изплетени на една кука в бохо стила.

плетена рокля в бохо стил
Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

Когато стилизирате рокля в стил бохо, най-добре е не само да изберете модел в този стил, но и да подсилите ефекта с аксесоари. Каубойските ботуши и чехлите с мъниста ще се съчетаят добре с много модели. Същото важи и за чантите: както бродираните, така и чантите с ресни са подходящи за бохо визиите.

сребристи каубойски ботуши и бяла ефирна рокля в бохо стил
Photo by Amy Sussman/Getty Images for Coachella

Бохо стилът е не само шарени рокли, свободни туники и вездесъщи ресни, но и много деним. Синият деним може да се използва за най-различни облекла. Дънковите чарлстони, якета и елеци се съчетават най-добре с бохо визиите. Те могат да се смесват и съчетават помежду си и да се разчупват само с аксесоари или да се стилизират с други материи, например с етнически десени.

дънкови панталони чарлстон
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Стилът бохо може да се появи в ежедневните ни тоалети. Но моментът, в който идеите за бохо облекло експлозират, е по време на музикалните фестивали. Коачела винаги е най-вдъхновяващ, но другите световноизвестни музикални фестивали също се отличават с тоалети, вдъхновени от бохо стила.

Музикалните фестивали са не само възможност да се забавлявате в ритъма на любимите си парчета, но и повод за създаване на луди тоалети, които не всеки може да си позволи в ежедневие. По тази причина шарената макси бохо рокля, която може да се появи и в доста универсален сет, може да придобие съвсем нов характер с помощта на аксесоари. Декоративен колан, много бижута, чанта с ресни или шал, вързан на главата, са само част от аксесоарите, на които си струва да се обърне внимание.

бохо рокля с ресни
Photo by Christian Vierig/GC Images

Ключът към създаването на невероятна фестивална визия е не само в тематичните дрехи, но и в аксесоарите. Много важен елемент в тоалетите в стил бохо, с които можем да се появим по време на музикално събитие, са бижутата. В този случай е най-добре да заложите на максимализма. Колкото повече, толкова по-добре. Различни пръстени на всеки пръст, микс от различни гривни или може би няколко наниза от мъниста около врата – всичко зависи от вашата креативност.

бижута в бохо стил
Photo by Amy Sussman/Getty Images for Coachella)

Сред най-популярните аксесоари, които се появяват като елементи на бохо фестивалната визия, са чантите с ресни, каубойските ботуши, коланите с декоративни катарами, шапките с периферия, банданите и слънчевите очила с цветни стъкла или необичайни рамки. В този случай изборът не свършва дотук. Въпросът е също така да дадете свобода на творческото си „аз“ и да се забавлявате. Банданата може да се завърже на крака, да се сложат няколко колана наведнъж или по всякакъв друг начин, за да се демонстрира, че нищо не е очевидно.

модел с бял бохо гащеризон
Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images for Coachella

Стилът бохо, макар и фантазе, не е само за жени. Почитателите на естествените материи (като памук, лен или коприна), свободните кройки и етническите десени също ще го харесат. Мъжките бохо ризи – независимо дали са ажурни или на цветя – ще се впишат точно във фестивалната естетика. Съчетайте ги със свободни шорти в естествени тонове или широки панталони. Какво ще кажете за бохо аксесоари за мъже? Тук имате за избор гривни тип „стринг“ или с дървени мъниста, слънчеви очила с цветни рамки и удобни чехли Birkenstock с коркови подметки.

мъжки бохо аутфит

Тази статия също може да ви хареса >>> Как да се облечете за музикален фестивал? Топ аутфити съгласно най-новите трендове

Главна снимка: Photo by Christian Vierig/Getty Images

тенденции и съвети
Insta News