Само с новото приложение! Отстъпка от -10 лв. за избрани модели с кода ПРОВЕРЕТЕ
Търсене...

Как да си вържете вратовръзка? Възлите, които си струва да знаете

3 min.

Риза, костюм и… вратовръзка! Това е важен елемент на класическата мъжка елегантност. Но как да си вържете вратовръзка, за да стои добре? Кои са най-популярните възли? Вижте как да разнообразите визиите си благодарение на различни типове на връзване на вратовръзката.

Не знаете как да си вържете вратовръзката? С нас ще го направите значително по-лесно! Описваме стъпка по стъпка най-популярните начини за връзване на вратовръзка.

Това, което трябва да знаете от началото: половината успех е да изберете подходяща вратовръзка. Тя трябва да бъде ушита от плат с добро качество. Благодарение на това ще изглежда добре при всеки начин на връзване. Независимо кой ще изберете, тя трябва да изглежда изключително. Погрижете се в гардероба ви да има различни вратовръзки – цветни, блестящи, с десени. Така че в зависимост от случая или настроението да имате от какво да избирате.

От значение са и пропорциите на вратовръзката. Предполага се, че в идеалния случай широчината ѝ е най-малко 8 см. При плетените модели, наречени knit, се допуска 6 см, но не по-малко.

Следващият въпрос е вратовръзката да бъде добре стегната след връзването. За да бъде възможно това, трябва да я пристегнете достатъчно здраво на първата стъпка от връзването. Вратовръзката ще изглежда добре, ако я стегнете така, че да прикрива горното копче на ризата.

Какво още е важно? Със сигурност от значение е дължината на вратовръзката. Предполага се, че краят ѝ след връзването трябва да достига токата на колана на панталоните. Проява на лош стил е да се носи както прекалено дълга, така и твърде къса вратовръзка. Чудите се как да съчетаете всичко това? Достатъчно е да я връзвате правилно, а ние ще ви помогнем с това!

Как да си вържете вратовръзка стъпка по стъпка? Започнете със закопчаване на всички копчета на ризата. Първото връзване е най-важното – именно то е от решаващо значение за трайността на целия възел. Когато подпъхвате под яката на ризата, с другата ръка дръжте тесния край на вратовръзката. Помнете, че двата края трябва да се намират на една и съща височина.

А какви движения да извършите между началото и края? Това вече зависи от начина на връзване. По-долу описваме стъпка по стъпка най-популярните начини. Застанете пред огледалото и тренирайте!

Прочетете също >>> Какво да облечете за сватба вместо костюм?

За изключителни случаи е предназначен тип на връзване, наричан „Уиндзор“ – названието идва от принца, който го е популяризирал. Трябва да знаете, че този възел е доста дебел. Подходящ е преди всичко за ризи с широко раздалечени яки. Възелът Уиндзор е симетричен. По формата си той наподобява равностранен триъгълник. Избирайте го за официални случаи. А как да вържете вратовръзка с възела Уиндзор?

  1. Започнете от широкия край отдясно.
  2. Изтеглете го така, че да бъде по-дълъг от тесния край с ок. 35 см.
  3. Кръстосайте краищата така, че по-широкият да е отгоре.
  4. Преместете по-широката част, като образувате примка около шията.
  5. След това я прекарайте зад по-тясната и пак около шията.
  6. По такъв начин се образуват симетрични възли от двете страни на тънкия край.
  7. Увийте по-широкия край около вертикалната линия и пак го преместете зад примката на шията.
  8. Сложете по-широката част в образуваната отпред примка.
  9. Стегнете възела и го оформете.
Вратовръзка с възел „Уиндзор“
Възел „Уиндзор“

Възелът половин Уиндзор е най-популярен сред господата. Така е така, защото той е симетричен и лесен за връзване. Още повече, той е много универсален и подходящ за повечето яки. Как да вържете вратовръзка с възела половин Уиндзор?

  1. Започнете от широкия край отдясно, като той трябва да бъде по-дълъг от по-тесния с ок. 30 см.
  2. Кръстосайте краищата така, че по-широкият да е отгоре.
  3. Преместете широкия край под по-тесния.
  4. Виждате долната му страна.
  5. Вмъкнете широкия край отгоре през примката на врата, така че да се вижда долната му страна.
  6. Преместете широкия край над тесния.
  7. Вмъкнете го отново, но от долната страна на примката на шията.
  8. Прекарайте го чрез хоризонталната примка, образувана в резултат от кръстосването на краищата.
  9. Стегнете възела и оформете „сълза“.
Вратовръзка с възел половин уиндзор
Възел половин Уиндзор

Възелът four in hand се смята за най-универсален. Това е много елегантен начин за връзване на вратовръзка. Още повече, според много мъже той е най-лесен. Трябва обаче да знаете, че това е асиметричен възел. Как да вържете вратовръзка four in hand?

  1. Започнете от широкия край отдясно.
  2. Изтеглете го така, че да бъде по-дълъг от тесния край с ок. 30 см.
  3. Два пъти кръстосайте двете страни близо до врата, като увивате по-широкия край около по-тесния.
  4. След това енергично прекарайте по-широкия край от долу нагоре през образуваната в началото примка около шията.
  5. Вземете по-широкия край, преместете го зад предната част и го дръпнете надолу.

Остава ви само деликатно да оформите възела. Правете това, като държите двата края на вратовръзката. Можете да опитате dimple, т.е. декоративна „сълза“.

Вратовръзка с възел four-in-hand
Възел four in hand

Вратовръзките slim, особено плетените, се радват на голяма популярност. С кой начин за връзване те изглеждат най-добре? Изберете възела Уиндзор! Защо? Тъй като в резултат от такова връзване се образува дебел възел, именно тънките слоеве са подходящи за завързването му. Помнете, че вратовръзката slim се препоръчва за по-малко официални аутфити.

Искате ли визията с костюм, риза и вратовръзка да е оригинална? Изберете аксесоарите, които ще помогнат за това. Отличният аксесоар за официално облекло е копче за вратовръзка. Това е функционално решение. Благодарение на него вратовръзката ще остане по ризата както трябва.

Трябва да знаете, че това малко бижу, както и кърпичка за сако или копчета за ръкавели на ризата, позволява да проявите себе си и собствения си стил.

Прочетете също >>> Дрескод – какво е това? Видове дрескод, правила

тенденции и съвети
Insta News